A szegedi Blues Café sikerének titka

Belföld, 2022.08.29

Nincs olyan szegedi és Szegeden tanuló egyetemista, aki ne ismerné a Blues Cafét.

Blues Café Szeged
Születésnapok, névnapok, sikeres vizsgák, szakdolgozatvédések és államvizsgák, egy gyors kávé, egy baráti beszélgetés és még egy randi is belefér a Somogyi utcán elterülő vendéglátóegységben, amelynek hosszú évtizedek óta tartó sikeréről a tulajdonos, Kiss Szabolcs mesélt.

WR.: Mit lehet tudni a kezdetekről: mikor kerültél a Blues Café élére?

K.SZ.: Amikor én a Blues Café élére kerültem, - ami egyébként egy fantázia név - akkor ez egy már régóta igen jól működő vendéglátóegység volt. 2004-ben négyen kezdtük el egy másfajta módon üzemeltetni, majd ketten maradtunk, hét éve pedig egyedül vezetem az üzletet.

WR.: Hogyan nézett ki az arculatváltás?

K. SZ.: 2004 és 2006 között még csak a pincehelyiség üzemelt, mint vendéglátóhely, ezt követően sikerült engedélyt szereznünk arra, hogy teraszunk legyen. Az, hogy ez a terasz úgy nézzen ki, ahogyan ma ismerik, több előkészületet is igényelt. Az első és legfontosabb dolog
az volt, hogy kiváltsuk a helyet, ami akkor villamos parkolóként üzemelt. Miután ez megtörtént, beszereztük Budapestről a villamost, amit az SZKT újított fel. A hely tulajdonképpen azért kapta ezt a fantázia nevet, mert ez a bizonyos villamos, ami úgy lett felújítva, ahogyan egykoron kinézett, 2 éven keresztül Hetes vonal néven szállította Kiskundorozsma és Újszeged között az utasokat.

WR.: Mekkora volt ennek a húzó ereje?

K. Sz.: Óriási, és a mai napig azt kell, hogy mondjam, hogy az. Európát tekintve Szegeden kívül Prágában és Dublinban található még ilyen. Bár kellett egy kis idő, míg az emberek összekapcsolták a pincehelyiségünket vele, de azóta töretlen a forgalom. Eleinte be is lehetett
ülni, 20 fő fért el benne, ám egy idő után akkora volt a kereslet, hogy muszáj volt átalakítanunk pulttá, és azóta csak a terasz vehető igénybe a leülésre.

WR.: Mennyiben változott a vendéglátás az elmúlt több mint tíz évben?

K. SZ.: A vendéglátás folyamatosan változik. Mi mindig az igényességre törekedtünk. Ez azt jelenti, hogy minőségi italokat kínálunk, megfizethető áron. Ez egyébként az elmúlt 5-6 évben egyfajta elvárássá is vált Szegeden. Ehhez mérten változik a vendékkör is. Az őszi és téli időszakban inkább az egyetemisták, míg a tavaszi és nyári időszakban a turisták veszik igénybe mindezt.

WR.: A konkurensekről mit mondanál? Bőven akad ugyanis olyan vendéglátóegység, aki hozzád hasonlóan az egyetemistákat és a turistákat akarja kiszolgálni.

K. SZ.: Szerintem, Szeged eljutott arra a szintre, hogy az egyes vendéglátóegységek megtehetik azt, hogy különböző marketing elemekkel behatárolják a célközönséget. Az elkövetkezendő fél, egy év hozhat viszont fordulatokat a kormány által bevezetett, rezsire vonatkozó szabályok miatt.

WR. : Véleményed szerint mi a legnagyobb erénye a Blues Cafénak?

K. SZ.: Szerintem az akciók - a 10 eurós körök bevezetésének az ötlete Hollandiából jött, ahol… 10 euróért 10 jägert ivott és szerette volna, miután hazajön nálunk is ugyanezt megtenni. És bár eleinte nem igazán nyerte el a vendégek tetszését a dolog, sőt a cégek sem álltak be mögénk, mi mégis kitartóak voltunk és egyszer csak azt vettük észre, hogy működik. Azóta elmondhatom, hogy ez egy olyan erény, ami mára egyfajta húzóerő lett, akárcsak a villamos megléte az üzlet előtt.

WR. : Volt olyan, amikor úgy tűnt, hogy jobb lenne, ha feladnád?

K. SZ.: Természetesen igen. Kezdetekben az arculat és a vendégkör kialakítása volt nehéz, ez eredményezte azt, hogy négyről két főre csökkent a tulajdonosok száma, aztán pedig a külföldi és a magyar hallgatók, turisták, összeszoktatása okozott gondot. Volt olyan időszak, amikor szinte senki nem jött be meginni semmit. Azóta azonban a lehetőségekhez és a hely korlátaihoz mérten állíthatom: a forgalom töretlen.

WR.: Jelenleg milyen célok, tervek állnak előtted?

K. SZ.: Továbbra is szeretnék jó kapcsolatot ápolni a HÖK-kel, rajtuk keresztül és velük együtt szeretném idén is elérni az új hallgatókat. Emellett szeretnék nyitni azok felé is, akik majd a közelgő buliszezon előtt szívesen összeülnének a barátaikkal alapozni vagy akár születésnapot ünnepelni nálunk.

WR: Zárásként: hogyan jellemeznéd a Blues Cafét azoknak, akik még nem ismerik a helyet?

K. SZ.: A Blues Café a belváros szívében elterülő pincehelyiség, ahol mindig örömteli a fogadtatás. Egyedülálló a hangulata, ezt jól tükrözi a maga „romossága” is. A falakon hagyott üzenetek emlékként, útmutatóként szolgálhatnak az újonnan érkezőknek. És remélem, hogy ezt sugallja a kiszolgálás és a kínálat is.
(Webrádió)

Címkék

Blues Café & 7-es Megálló Szeged Kiss Szabolcs
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!