A szegedi önkormányzat segíti a múlt pénteki vihar károsultjait

Belföld, 2018.08.02

Országosan eddig nem volt rá példa, hogy a magánkárokat is megtéríti egy önkormányzat egy általa fenntartott temetőben. Szegeden ez most megtörténik, mert a város sírok helyreállítását is magára vállalta.

Vihar a szegedi Belvárosi temetőben - 2018.07.27.
Múlt pénteken a heves széllel, nagy csapadékkal érkező zivatar elsősorban Alsóvárost érintette. Este háromnegyed nyolcig negyvenegy bejelentés érkezett kidőlt fák, leszakadt ágak miatt a tűzoltókhoz. Az alsóvárosi utcák mellett főleg a Belvárosi Temető fáit tépázta meg, így rengeteg ág letört, sőt életerős példányokat csavart ki a földből hatalmas szélvihar. A faágak legalább 150 sírhelyben okoztak károkat, egyharmadukat pedig csak komoly költségekkel lehet majd helyreállítani.

Csütörtökön délután bejelentették, hogy az önkormányzati fenntartású temetőben keletkezett károk helyreállítását saját forrásból fedezi a város. Botka László polgármester elmondta, hogy nem csupán a fákban keletkezett károkat, de a megsérült sírokat is a város költségén állítják helyre. Erre a célra 20 millió forintot különítettek el, melyből már helyre is állították az utakat, feldarabolták és részben elszállították a faágakat.

A sírok azonban magántulajdonban vannak, így az önkormányzat csak akkor foghat hozzá ezek helyreállításához, ha a hozzátartozók kérvényt nyújtanak be. Ezért kérelmezni kell a Belvárosi Temető igazgatóságán, ha a sír gondozói igényt tartanak a rendkívüli segítségre. Nincs határidő, de a polgármester kérte, hogy minél előbb látogassák meg az érintettek a hozzátartozóik sírhelyeit, és ha az kárt szenvedett a viharban, igényeljék meg a helyreállítás költségét.

Botka László azt is elmondta, hogy van biztosítása a temetőnek, ám ilyen rendkívüli időjárási jelenségekre sajnos nem érvényes, így a fenntartónak kell a károkat megtéríteni. Eddig országosan nem volt példa arra, hogy az önkormányzat segítséget nyújt egy temetőben keletkezett károk miatt magánszemélyeknek. A sírok helyreállítása körülbelül 7 millió forintba fog kerülni, a fennmaradó 13 millió forintból pedig a közterületeket hozzák rendbe. A helyreállítási munkálatok legfontosabb részeit elvégezték, ám legalább egy hónapnak kell eltelnie, mire a teljes rekonstrukció megtörténik.  
(Webrádió)

Címkék

Szeged Belvárosi temető

Galériánk

Vihar a szegedi Belvárosi temetőben - 2018.07.27. Vihar a szegedi Belvárosi temetőben - 2018.07.27.
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!