A szerelemmel kapcsolatos leggyakoribb kérdések

Belföld, 2020.07.16

A szerelem minden ember életében meghatározó szerepet tölt be. Így nem véletlen, hogy filozófusokat, pszichológusokat és irodalmárokat is megihletett és kíváncsivá tett, hogy vajon miért és hogyan tud ránk ennyire mélyen hatni ez a különös érzés.

Férfi és nő De nem csupán őket, hanem minket, hétköznapi embereket is foglalkoztat ez a nem mindennapi állapot. Mai cikkünkben segítünk megválaszolni olyan kérdéseket, amelyek nagyon gyakran merülnek fel, ha a szerelemről esik szó.

Mit is jelent pontosan az, ha szerelembe esünk?

A szerelembe esés érzését szinte minden ember megtapasztalja élete során. Amikor szerelmet kezdünk érezni egy másik fél iránt, olyan tulajdonságokat látunk meg benne, amit mások nem, sőt még további pozitív tulajdonságokkal is felruházzuk. A negatív tulajdonságait pedig nem vesszük észre, vagy akaratlanul figyelmen kívül hagyjuk. Tehát a választott személyt hibái ellenére is hibátlannak látjuk.

Emellett saját magunkban is felfedezhetünk pozitív változásokat. Ebben az időszakban energikusabbá válhatunk, és sokkal optimistábban szemlélhetjük a világot. Ekkor minden pillanatot a szeretett személlyel szeretnénk tölteni, és ha ez nem így történik, frusztrálttá válhatunk. Így tehát egyfajta érzelmi függőség kezd bennünk kialakulni. Ha még többet szeretne tudni a szerelemről, vagy szívesen beszélgetne érzéseiről, keresse fel az Onlinepszichológus.net oldalát!

Milyen szerepe van a szépségnek a szerelem kialakulásában?

A külső szépség valóban meghatározó tényező a szerelem kialakulásában. Hiszen gondoljunk csak bele, az első, amit a másikon megpillantunk, az a külseje. Ilyenkor dől el, hogy vonzó-e a számunkra vagy sem. Emellett érdekes, hogy azon személyeknél, akiket külsőleg vonzóbbnak találunk, hajlamosak vagyunk azt gondolni róluk, hogy a személyiségük is nagyszerű. Így a vonzó személyekhez pozitív tulajdonságokat társítunk. De nem csupán ennek van hatása, hiszen előfordulhat, hogy valakit már régóta ismerünk látásból, de csak akkor kezd el bennünk valami kialakulni, amikor a személyiségét is megismerjük a beszélgetések során. Így tehát a szépségnek valóban van szerepe a vonzalom kialakulásában, viszont egyáltalán nem egyedüli elem.

Létezik-e szerelem első látásra?

A válasz: igen. Valóban előfordulhat, hogy találkozunk olyan emberrel, aki az első pillanatban megfog, és nagyon vonzónak találjuk. Ekkor általában felvesszük a szemkontaktust, így fürkészve a másik megnyerő tulajdonságait. Minél inkább tetszik valaki, annál inkább képesek vagyunk hosszabb ideig a szemébe nézni. Ha pedig a másik fél is tartja a szemkontaktust, azzal megerősít bennünket abban, hogy hasonlóképpen érez. Tehát a kölcsönös szemkontaktus tartásával kialakulhat a szerelem első látásra.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!