A véderdő megóvásáért demonstráltak Szegeden

Belföld, 2024.01.20

Több százan vettek részt azon a demonstráción, amelyet annak a véderdőnek a megóvásáért szerveztek, amelynek a helyére egy iskolát szeretne építeni a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A tüntetésre az Aradi vértanúk terére várták a szimpatizánsokat.

A véderdő megóvása érdekében demonstráltak

Az aHang civil szervezet által kezdeményezett demonstráción a Momentum szegedi szervezetének több vezető politikusa is felszólalt annak érdekében, hogy megvédjék azt a véderdőt, amelynek a helyére a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolát tervez. 

Mint ismert a mintegy 6 hektáros területen több évtizedes egybefüggő erdő található, amelynek a helyére fociakadémiát tervez a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Csakhogy a Momentum szerint a közel 70 éves erdő része annak a zöld gyűrűnek, ami a töltés mentén körülöleli Szegedet és védi a várost a külső területekről beszálló portól. A Momentum szerint a kivágott véderdő helyett ugyan telepítenének másikat a tervek szerint, az azonban csak hosszú évek múlva tudná helyettesíteni a több évtizedes fák pormegkötő képességét. 

A tüntetést stílszerűen a Püspöki Hivatal elé szervezték meg, amelyen több százan vettek részt. 


Mint Mihálik Edvin az összegyűlt tömeg előtt elmondta, elsődleges és legfontosabb céljuk, hogy megvédjék a mintegy 6 hektáron elterülő véderdőt és tárgyalásos úton szeretnék elérni, hogy a püspökség alternatív területet keressen a tervezett iskola létrehozásához. 

Az önkormányzati képviselő elmondta, hogy mindössze 150 méterre a véderdőtől lenne megfelelő terület az intézmény megépítéséhez, így nem kellene kivágni a Szegedet védő több évtizedes fákat. 

Mihálik Edvin ugyanakkor a véderdő megvédése érdekében indított petíció aláírására, valamint szavazásra is buzdította a résztvevőket, hiszen mint elmondta, aminek neve van, azt nehezebb elpusztítani is, így kezdeményezik a terület elnevezését. 

Ön szerint milyen nevet kellene adni a véderdőnek? Szavazzon!
 
 
 
 
 
Szavazok

Fodor Antal, a terület önkormányzati képviselője ugyanakkor beszédében hozzátette, ha kell élőlánccal védik meg az erdőt, de reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy erre nem lesz szükség. Amint beindulnak a fűrészek, mi riadót fújunk és ott leszünk, hogy megvédjük az erdőt. Eddig az erdő védett minket, most viszont nekünk kell megvédni az erdőt - tette hozzá a politikus. 

Körmendi Zoltán beszédét követően a tömeg a szegedi Dóm térre ment, ahol a tüntetők egy fát szimbolizálva álltak össze. Mint a politikus megtudta, a demonstráció ideje alatt Novák Katalin éppen a Dómban tartózkodott, így a szegedi származású köztársasági elnöknek is üzentek, hogy álljon az ügy mellé és védjék meg közösen a véderdőt a kivágástól.
(Webrádió)

Címkék

Véderdő Szeged aHang Momentum Megóvás Mihálik Edvin Körmendi Zoltán Szeged-Csanádi Egyházmegye
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!