A Jobbik magyarázatot követel az amerikai kémkedési ügyben

Belföld, 2017.03.23

A Jobbik a Fidesztől vár magyarázatot az amerikai kémkedési ügyben.

Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezetője azzal összefüggésben tartott Budapesten sajtótájékoztatót, hogy csütörtökön a vádirat ismertetésével megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken az ügy tárgyalása.

Azt mondta, a gyanú szerint az amerikai nagykövetségnek, a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és a Svájci Alapnak kémkedő, előzetes letartóztatásban lévő két férfi munkatársa volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek.

Hozzátette: a két gyanúsított a vádirat szerint kiadta Magyarország védelmi stratégiai tervét az amerikai hírszerzésnek, és a Fidesz ellenzéki évei alatt informálta az IMF-et az államadósság-kezelés gyenge pontjairól.

Szerinte ezeket az információkat nem szerezhették meg kormányzati segítség nélkül, emellett súlyosan veszélyeztették az ország honvédelmi és nemzetgazdasági érdekeit.

Volner János úgy vélte: az ügy kellemetlen a nyomozóhatóságoknak és az amerikai nagykövetségnek is, ezért "el fogják sikálni".

Erre utal az is, hogy a rendőrség formai hibát vétve gondoskodott arról, hogy egyes bizonyítékok ne álljanak meg a bíróság előtt - mondta.

Felvetette azt is, hogy a két minisztert tanúként kellene meghallgatni és beszámoltatni, mit tudnak a két gyanúsított tevékenységéről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!