A Jobbik szerint képtelen ötlet a panelek visszabontása

Belföld, 2017.06.13

Rácz Tibor, a Jobbik Szegedi Szervezetének alelnöke szerint már megint felelőtlen kísérletezésbe kezd a kormány azzal, hogy a panellakások felső szintjeinek lebontását tervezi.

Nem marad visszhang nélkül Lázár János és Orbán Viktor közös hódmezővásárhelyi szereplése, hiszen néhány egészen hajmeresztő dolgot jelentett be a miniszterelnökséget vezető miniszter és a miniszterelnök a Csongrád megyei városban. Ezek közül kiemelkedik annak az egy éve már megszellőztetett ötletnek a felmelegítése, mely szerint a tízemeletes panellakások felső szintjeit visszabontanák az ötödik emeletig.

Rácz szerint megint árnyékbokszolásba kezd a kormány, ugyanis a terv több sebből vérzik. Először is, a mintaként emlegetett német programot olyan épületeken indították el, melyekben már nem lakott senki. Itthon a lakók beleegyezésére lenne szükség, és ha csak egyetlen érintett lakás tulajdonosa maradni szeretne, a terv máris megbukott. A másik fontos kérdés, hogy hová költöznének azok, akiknek elbontják a lakását? A következő gond a költségek szintjén jelentkezik. A szakma képviselői szerint egyetlen panellakás lebontásának költsége egy új, hasonló méretű lakás 80 százaléka. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy valahová költöznie kéne a lakónak.
De folytatható a problémák sora a műszaki kivitelezéssel is, hiszen teljesen meg kéne bontani a közműveket, az ötödik szinten lakók pedig hátrányos helyzetbe kerülnének, ugyanis innentől ők számítanának záró szintnek, ami csökkenti a lakásuk értékét. Ezeket a lakásokat rabolják ki a legsűrűbben, ugyanis itt kisebb a lebukás kockázata, mint az alatta lévőknél, ráadásul erre a tetőre süt majd a nap nyáron, és melegszik át a lakás jobban, mint korábban.

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy ne kísérletezzen az emberekkel, hanem kínáljon fel olcsó és hatékony megoldásokat a lakhatás színvonalának javítására. Ezért folytatni kéne a panelrekonstrukciót, energiatakarékos megoldásokat kellene alkalmazni ezeknél az épületeknél. Szegeden egyébként több száz épületet érintene a Fidesz visszabontó programja, ami szinte tarthatatlan állapotokat idézne elő a lakótelepeken. Az ellenzéki párt B. Nagy László, szegedi fideszes országgyűlési képviselőn keresztül szeretné megüzenni a kormánynak, hogy ne találjanak ki ilyen képtelenségeket csak azért, hogy kedvenc oligarchájuk, Mészáros Lőrinc zsebébe tömködjék a pénzt. Az ötletelés helyett inkább állami bérlakás programot kellene indítani, hogy a fiatalok itthon maradjanak, a zöldmezős beruházásokkal pedig az életminőséget lehetne javítani minden panelben lakó magyar számára.     

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!