Amikor a séf a fogásokon keresztül vezeti kalandra a vendégeket

Belföld, 2022.01.29

Három órás vacsora egy 45 négyzetméter alapterületű étteremben, ahol maximum 18 fő fér el, és alkalmanként 10-11 fogás is a vendégek tányérjaira kerül.

Katkó Kriszta - Alkimista Ez egy igazi kuriózum, nem csupán Szegeden, de az országban is.

Az Alkimistát egy fontos kérdés és a megosztás iránti vágy hozta létre – vallja Katkó Kriszta, az úgynevezett butik étterem tulajdonosa. Egy belvárosi épület kicsiny üzlethelyiségében működő Alkimista már komoly karriert futott be hazai szakmai körökben annak ellenére, hogy márciusban lesz 4 éve, hogy megnyitottak. Olyan egyedi koncepciót dolgoztak ki ugyanis, amire nincs példa a hazai gyakorlatban. Egy komplex éttermi élményre törekszünk, amit úgy tudunk megadni a vendégeinknek, hogy átértelmezzük az alapanyagokat, és úgymond bevezetjük a vendéget a gasztronómia rejtett zugaiba is – mondja az étterem vezetője, ki egy személyben végzi a beszerzést, vezeti a konyhát, menedzseli az éttermet, és állítja össze a menüt. Vannak persze munkatársak, akikre fontos feladat hárul azokon az estéken, amikor foglalás alapján fogadják a vendégeket.

Filozófiájuk, hogy az ételeken keresztül bemutassák szűkebb környezetünk alapanyagait és az azokban rejlő lehetőségeket. Nagyon szeretik például a pisztrángot, de mivel nem olyan
környéken élünk, ahol néhány órán belül fel lehetne dolgozni ezt a halat, nem szerepel a menüben pisztrángból készült étel. Ugyanakkor a kukorica az egyik alapélelmiszer a kínálatukban, hiszen egy hagyományos alföldi növényről beszélünk. Megmutatják, mennyi lehetőség rejlik nemcsak a kukoricában, de a krumpliban, vagy a kolbászban is, így például van egy speciális rakott krumplijuk, ami új dimenziókba helyezi a nagyanyáink által készített hagyományos ételt. Az a cél, hogy náluk eltöltött vacsora kiragadjon a hétköznapokból, és amikor ismét foglal az ember az Alkimistában, a várakozás legyen a legfontosabb érzés bennünk.

Szerdán, csütörtökön és pénteken fogadják a vendégeket, és kizárólag vacsorát lehet náluk fogyasztani. A trendeknek megfelelően már nem a hagyományos felosztás érvényesül náluk, ami maximum négy fogást feltételez, hanem egy ételfolyam kerül az asztalokra sokszor 10-11 fogás formájában. Nálunk nem a méret a fontos – vallja Katkó Kriszta, hiszen egy korlátozott létszám teszi lehetővé, hogy vezessük a vendéget a fogások között.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy minden fogáshoz magyarázat dukál, amit maga a konyhafőnök-tulajdonos prezentál. Így a vacsora több, mint ételfogyasztás, hanem egy kulturális élménnyel megspékelt gasztronómiai utazás. Fontos, hogy az alapanyagokat mindig jól ismert és elismert beszállítóktól szerezzék be, így amikor az ételekről mesél a séf, akkor megelevenedik a termékek története is. Hazai alapanyagot nem divatból, hanem szeretetből és az iránta táplált bizalom megerősítése céljából választanak az ételeikhez.

Bár meglehetősen fiatal az étterem, és – amint említettük – eléggé eldugott helyen fekszik, a szakmai elismerés gyorsan rájuk talált. Szerepelnek például abban a kiadványban, amely Magyarország 100 legjobb éttermét foglalja magában, és jó esély van arra is, hogy rövidesen megkapják az úgynevezett Michelin-tányér minősítést. Ez a Michelin-csillag és a Bib Gourmand minősítések után következő szint, ami hatalmas elismerés. Mivel a Magyar Turisztikai Ügynökség nemrégiben megvásárolta a Michelin-kalauz licencjogát, lehetősége lesz egy saját kiadványban ajánlani a magas nemzetközi minősítésű éttermeket, így a 7 Michelin-csillaggal rendelkező hely mellett a Bib Gourmand és a Michelin-tányér szintű vendéglátóhelyeket is.

Ez persze még nem jelenti azt automatikusan, hogy az Alkimista megkapja ezt a minősítést, de a jelenlegi rangsorok alapján erre igen jó esély kínálkozik. Erősíti az esélyeket, hogy az inkognitóban tevékenykedő minősítők most a vidéki éttermeket látogatják, így előbb-utóbb valószínűleg benéznek a szegedi vendéglátóhelyre is. Katkó Kriszta egyébként az Alkimistát azért sorolja a butik éttermek közé, mert kis méretei mellett főként a minőségre koncentrálnak. Az áraik egyébként körülbelül felezik a budapesti szolgáltatások árszintjét, így igazán vonzó célpont a fővárosiak és külföldiek számára egyaránt. Az étterem elismertségét jelzi, hogy februárban már minden estéjük tele van, így nyugodtan tervezhetnek már akár márciusra is.
(Webrádió)

Címkék

Alkimista Katkó Kriszta

Galériánk

Katkó Kriszta - Alkimista Katkó Kriszta - Alkimista
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!