Ásványi anyagok, melyeket fontos az étkezéseink során pótolni

Belföld, 2022.11.03

Napjainkban az egészségünkkel foglalkozó hirdetések elsősorban a vitaminok nélkülözhetetlenségét harsogják, míg az ásványi anyagokról viszonylag kevés szó esik.

Zöldségek, avokádó Való igaz, hogy az ásványi anyagok csak kis mennyiségben vannak jelen szervezetünkben, mégis legalább olyan fontos szerepet játszanak a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, mint a vitaminok. Az alábbi cikkben részletesen leírjuk, miért fontos szervezetünk számára az ásványi anyagok bevitele, melyek közülük a legfontosabbak, és hogyan pótolhatjuk őket egyszerűen.

Ásványi anyagok egyszeregye

Minden embernek szüksége van a legfontosabb vitaminokra és ásványi anyagokra ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működhessen. A vitaminok fontosságával mindenki tisztában is van, azt azonban már csak kevesen tudják, hogy az ásványi anyagok még a vitaminoknál is fontosabb szerepet töltenek be.

Egyrészt azért, mert míg szervezetünk képes néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat nem képes magától előállítani, ezeket kizárólag táplálékokkal tudjuk bevinni.

Másrészt, ha a szükséges ásványi anyagok hiányoznak szervezetünkből, a vitaminok sem tudnak felszívódni, így jótékony hatásuk sem képes érvényesülni. Ha tehát a vitaminokkal együttműködő ásványi anyagok közül akár csak egy is hiányzik, szervezetünk nem képes tökéletesen működni.

A legfontosabb ásványi anyagok és pótlások

Az ásványi anyagok kétfélék lehetnek: makroelemeknek nevezzük azokat az anyagokat, melyek a szervezetünkben testünk tömegének 5%-ánál nagyobb mennyiségben vannak jelen. Ilyen a kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor. Az ennél kisebb mennyiségben előforduló anyagokat nevezzük mikroelemeknek, ilyen a cink, szelén, vas, fluor vagy a jód. De miért felelnek ezek és hogyan pótolhatjuk őket?

Kalcium

A csontok és fogak legfőbb építőeleme, fő feladata tehát a csontok keménységének biztosítása. Ezen kívül rengeteg enzim működéséhez fontos, de befolyásolja az izmok összehúzódását, így például a szívverést is. A legfontosabb kalciumforrások a tejtermékek, a gyümölcslevek, a diófélék, a kelkáposzta és a brokkoli. Napi ajánlott adagja 800 milligramm, tökéletes felszívódása D-vitaminnal biztosítható.

Kálium

Az ideg- és izomműködés fenntartásában van a legfontosabb szerepe. Csökkenti a magas vérnyomás és a szívproblémák kockázatát, enyhíti a fáradtságot és az ingerlékenységet. Nagyon sok ételben megtalálható, hiszen szinte minden élelem
tartalmaz káliumot. Különösen könnyű hozzájutni a gyümölcsökből, zöldségekből. Az átlagos napi szükségletet 2-3 gramm.

Magnézium

Ez a negyedik legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag szervezetünkben, több száz enzim működésében játszik kulcsszerepet. Hatással van emellett az anyagcserére, az oxigénfelvételre, az idegpályák és izmaink hatékony működésére. Hiányában gyakrabban léphet fel izomgörcs, fejfájás, étvágytalanság, álmatlanság és a mindennapos stresszre való hajlam. Napi ajánlott adagja 300mg, megtalálható csirke- és marhahúsban, burgonyában, babban, barna rizsben, zabban, brokkoliban, spenótban és tejtermékekben is.

Foszfor

Az energiacserében játszik vezető szerepet, valamint más nyomelemek hatékony felszívódásáért felel. Segíti továbbá a szövetek javítását és az izomnövekedést, melynek értelmében az egyik legfontosabb ásványi anyagnak tekinthető már fiatal korunktól kezdve. A fehérjedús élelmiszerekkel könnyen elérhető szervezetünk számára, legfőbb forrásaink a húsok, a tejtermékek és a különböző gabonafélék lehetnek.

Cink

A cink elengedhetetlen feltétele a normális növekedésnek és fejlődésnek, kiemelkedő szerepe van az immunrendszer erősítésében. Számos szervezetünkben megtalálható enzim alkotórésze. A legjobb cinkforrások a vörös hús, a baromfihús, a tenger gyümölcsei, a tojás, a bab, a borsó, valamint a lencse. Fontos tudni, hogy az állati eredetű táplálékból származó cink mindig jobban hasznosul, mint a növényi eredetűből származó. Napi szükségletünk körülbelül 15 milligramm, míg testünkben összesen körülbelül 2 gramm cink tárolódik egyszerre.

Szelén

Antioxidánsként működik testünkben, vagyis megköti a szabad gyököket, ezáltal gátolva a daganatos megbetegedések kifejlődését. Fontos az egészséges immunrendszer, a termékenység és a pajzsmirigy hatékony működése érdekében is, valamint a vérnyomás szabályozásában is segít. Jó szelénforrás a tengeri állatok húsa, a máj, a vese, a teljes kiőrlésű gabonamagvak, a fokhagyma, a dió, a szezámmag, illetve a napraforgómag.

Vas

A szervezet vastartalma férfiakban körülbelül 3 gramm, nőkben 2,3 gramm, ez a légzőfunkciók egyik legfontosabb eleme. Ez a nyomelem ugyanis elengedhetetlen része a vörösvértestek termelésének, mely az oxigén és a széndioxid szállításáért
felelős. A vashiány világszerte a leggyakoribb hiánybetegség, ami vérszegénységhez vezethet. Vasban gazdag ételek a baromfi, hal, sertés, marhahús, savanyú káposzta, napraforgómag, csipkebogyó, cékla, barna rizs, lencse, tojássárgája, sütőtök.

A vitaminokról se feledkezzünk meg

Ahogy azt kiemeltük, az ásványi anyagok a vitaminok felszívódását is segítik, így természetesen kiemelten fontos az elegendő vitaminbevitel is. A legfontosabb vitaminok az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, B10-, B12-, C-, D-, E-, F- és K-vitaminok, melyek szintéb fontos szerepet töltenek be szervezetünk működésében. Nélkülük hiányállapotok alakulhatnak ki, ami betegségek kialakulásához vezethet. A szervezet egészséges működéséhez nem elég tehát egyetlen anyag, hanem az összes vitamin és ásványi anyag együttes aránya a fontos.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!