TV műsor

ÁSZ: szabályszerű volt a 2019-es fővárosi forrásmegosztás

Belföld, 2020.01.08

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2019. évi megosztásáról szóló önkormányzati rendelet ellenőrzését, és megállapította, hogy megalapozott, szabályozott, valamint szabályszerű volt a fővárosi önkormányzat 2019. évi forrásmegosztása.

A számvevőszéknek az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írták, hogy nem indokolt korrekciót érvényesíteni a 2020-as forrásmegosztás során.

A törvényi előírás szerint az ÁSZ felülvizsgálja a fővárosi önkormányzat tárgyévre vonatkozó hatályos forrásmegosztási rendeletét, majd megállapítja a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti helyi adóbevételekhez kapcsolódó elszámolások jogszabályi előírásoknak való megfelelőségét vagy a tapasztalt eltérések miatt szükséges pénzügyi elszámolási korrekciókat. A számvevőszék a fővárosi önkormányzat 2019. évi forrásmegosztási rendeletalkotási folyamatának szabályozottságát és szabályszerűségét, valamint a forrásmegosztás szabályszerűségét ellenőrizte.

Ezt a fővárosi forrásmegosztás által érintett közpénz nagyságrendje is indokolttá tette - írták. A Fővárosi Közgyűlés a fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2019. évi megosztásáról alkotott rendeletében 287,7 milliárd forint megosztandó bevételről és 317,7 milliónyi megosztandó kiadásról határozott.

A megosztandó bevételekből a forrásmegosztási törvény tavaly hatályos előírása alapján a fővárosi önkormányzatot 54, a kerületi önkormányzatokat együttesen 46 százalék részesedés illette meg.

A helyi adókról szóló törvény szerint a helyi iparűzési adót a fővárosi önkormányzat, míg Budapest esetében az idegenforgalmi adót a kerületi önkormányzat jogosult bevezetni. A kerületi önkormányzat képviselő-testülete azonban előzetes beleegyezése alapján az idegenforgalmi adó beszedését átengedheti a fővárosi önkormányzatnak, ezzel a lehetőséggel tavaly hét kerületi önkormányzat élt - közölte az ÁSZ.

A forrásmegosztási törvény alapján a kerületi önkormányzatok a bevételből való részesedés arányában kötelesek hozzájárulni a fővárosi önkormányzatnál a beszedéssel - a fővárosi önkormányzati adóhatóság működtetésével - összefüggésben felmerült kiadásokhoz.

Az ÁSZ megállapította, hogy a főjegyző kialakította a forrásmegosztási rendeletalkotás belső szabályrendszerét. A fővárosi önkormányzat szabályszerűen, a rögzített eljárásrend és határidők figyelembevételével járt el - írta a számvevőszék.

A fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételeket - iparűzési és idegenforgalmi adó, késedelmi pótlék és bírság -, valamint a fővárosi önkormányzati helyi adóztatással kapcsolatos kiadásokat megalapozottan, a törvényben előírt részesedési arányok érvényesítésével határozták meg. A megosztandó bevételek és kiadások pénzügyi elszámolása szabályszerű volt.

Az ÁSZ megállapította, hogy a megalapozott és szabályszerű 2019-es forrásmegosztás következtében a 2020. évi forrásmegosztás során nem indokolt korrekció érvényesítése.

A számvevőszék nem fogalmazott meg javaslatot - olvasható a közleményben.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!