Átadták a megújult Lechner teret Szegeden

Belföld, 2023.09.17

Az eredeti ütemterv szerint szeptember elejére elkészült a szegedi Lechner tér szűkebb környezetének felújítása, ami a zöld területet is érintette.

Felújított Lechner tér
A teljesen megújult tér szombati ünnepélyes átadásával egyetemben Rozália Kulturális Fesztivált is szervezett a szegedi görögkatolikus közösség, amelynek központja a Szent Rozália-kápolna. Mint Szaplonczay Miklós parókus ünnepi beszédében megjegyezte, nagyon örülnek a tér felújításának, hiszen például maga a Szent Rozália-kápolna is hányattatott sorsú épület, hiszen egykoron a Dóm téren állt, majd áthelyezték jelenlegi helyére, a második világháborút követően pedig állaga jelentősen leromlott, majd teljes egészében a görögkatolikusok kapták meg.  

Mint Szaplonczay Miklós hozzátette, mindig nagy örömmel nézte a dombon szánkózó családokat, ugyanakkor nagyon fontos esemény az életükben a kápolna környezetének megújulása, hiszen olykor százan is megjelennek a szent liturgián, de nem mindenki fér be a templomba, viszont az épület előtt kialakított területen a kint maradt hívek is kulturáltan vehetnek részt az istentiszteleten.


Binszki József ugyanakkor megjegyezte, noha megújult a terület zöldfelülete az aszályos időjárás nem kedvezett a növények fejlődésének, van amit pótolni kell majd. Mint az alpolgármester kifejtette, ezzel lezárult a tér fejlesztésének első üteme, amelyet a tervek szerint hamarosan követhet a második ütem, viszont a harmadik bizonyosan nem kerül kialakításra. A harmadik ütemben ugyanis egy tó került volna kialakításra, de mint Binszki József elmondta, a gyermekes családok védelme érdekében ezt a tervet biztosan nem valósítják meg.  

Az ünnepélyes megnyitót komolyzenei programokat felvonultató fesztivál követte.  
(Webrádió)

Címkék

Lechner tér Szeged Felújítás
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!