Átadták a Nemzeti Tudósképző Akadémia Talentum-díjait

Belföld, 2022.04.07

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsor keretében átadták a Nemzeti Tudósképző Akadémia Talentum-díjait - tájékoztatta a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány csütörtökön az MTI-t.

A Talentum-díjat 2013-ban hozta létre az alapítvány. Az elismerésre érdemes kutatókat a civil szervezet kuratóriuma az adott évben Szegedre látogató Nobel-díjas kutatókkal közösen választja ki.

A díjat az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért adják át. Emellett feltétel, hogy a díjat olyan tudósok kapják, akik Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan a felfedezéséhez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét Magyarországon végezték.

Az elismerést idén négy kutató érdemelte ki.

Tóth Attila a Debreceni Egyetem kardiovaszkuláris kutatólaboratóriumának vezetője, aki az érátmérő szabályozásával, kardiovaszkuláris betegségek kezelési lehetőségeivel foglalkozik. Kutatásai eredményeként kiderült, hogy a szívizomzat összehúzódásának fokozása korlátozhatja a szív vérrel való feltöltődését, ezzel csökkent pumpafunkcióhoz vezethet.

Kovács Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának professzora. Gyógyító orvosként és egyetemi oktatóként a neurológiai betegségek széles spektrumával foglalkozik. Kutatásai eredményeként javulhat a Parkinson-kórban vagy a kóros végtagtartással, izommerevséggel, fájdalommal járó disztóniában szenvedő betegek életminősége.

Dénes Ádám, a Kísérleti Orvostudományok Kutatóintézet neuroimmunológiai csoportjának vezetője. Kutatócsoportjuk a gyulladásos folyamatokkal foglalkozik, amelyek nagymértékben közreműködnek az idegrendszeri betegségek kialakulásában. Munkatársaival egy új kommunikációs útvonalat azonosítottak, amely révén a központi idegrendszer fő immunsejtje, a mikroglia érzékeli és szabályozza az idegsejtek funkcióit.

Juhász Gábor, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézetének tudományos tanácsadója és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Intézetének professzora. Munkatársaival a sejt saját alkotórészei lebontásának folyamatát, az autófágiát vizsgálja genetikai, molekuláris és sejtbiológiai módszerekkel. Kutatócsoportjával fényt derítettek több, az eukarióta sejtek autofág önemésztéséhez és megújulásához szükséges gén autofágiától független szerepére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!