Átadták az iskolakertet Tótkomlóson

Belföld, 2024.06.17

Az iskolakertprogram fontosságát mutatja, hogy az idén meghirdetett ötödik ütemre is kétszáznál több oktatási intézmény jelentkezett - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfőn Tótkomlóson, ahol hivatalosan is átadták az iskolakertet.

Keszthelyi Nikoletta a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvodában kifejtette, a program 2019-ben indult, az ötödik ütemben 48 millió forintból 25 óvodát és 25 általános iskolát támogattak abban, hogy kertet alakítsanak ki. A pályázók közül 3 óvoda és 3 iskola mentorként tevékenykedik - jegyezte meg.

A program a természet fontosságát mutatja meg a gyerekeknek, akik sokszor szó szerint láthatják, mi a gyümölcse a kert gondozásának - tette hozzá.

A helyettes államtitkár emlékeztetett, a tárca kiemelten fontosnak tartja a környezetvédelmi programokat, a környezettudatosság erősítését, a környezeti nevelést, utóbbit véleménye szerint érdemes a legkisebbekkel kezdeni. A Zöld ovi programnak már 1136 résztvevője van, másik programjuk a kisebb vízfolyások élővilágával foglalkozik. Ezekre a közeljövőben írják ki az újabb pályázatokat, amelyekre jelentkezni szeptember végéig, október elejéig lehet - fejtette ki.

Tavaly indították általános iskolákban a "kölcsönkapott levegő" programot, amelyet szeretnének kiterjeszteni a középiskolákra is a jövőben - közölte Keszthelyi Nikoletta.

Az alapításának idén 75. évfordulóját ünneplő iskola fenntartója az Országos Szlovák Önkormányzat. Lászik Mihály, az oktatási bizottság elnöke köszöntőjében elmondta, az intézmény hatalmas fejlődésen ment keresztül az évtizedek során.

Az iskola mindvégig fontos szerepet játszott a szlovák nemzetiség életében. Őrzi és továbbadja a hagyományokat kulturális tevékenységével. A legkorszerűbb infotechnikai eszközökkel tanítanak; az iskolakert programmal pedig visszatérnek a régi hagyományokhoz is - közölte.

Bajczer Jánosné igazgató elmondta, az iskolakertnek helyet adó telket az evangélikus egyházközség adta át az iskola alapítványának.

Az iskolának 150 tanulója van, a tagóvodába 50 gyerek jár - mondta el az MTI-nek az intézmény vezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!