Autók nélkül sem áll le az élet egy városban

Belföld, 2017.09.20

2002-ben rendezték meg először az Európai Mobilitási Hetet, Szegeden pedig már több mint 10 éve minden esztendőben megtartják az Európai Autómentes Nap helyi rendezvényeit.

Szeptember 22-én, pénteken, három helyszínen ismét megrendezik meg az autómentes napot. Ezúttal is az a cél, hogy az alternatív közlekedési eszközöket, valamint a tömegközlekedés előnyeit népszerűsítsék.  

Az eseményről tartott sajtótájékoztatón Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: A hivatalos megnyitó a Dugonics téren lesz délelőtt 10 órakor, majd a Csigaduó ad koncertet a legkisebbeknek. A rendezvények itt főként a gyerekek számára lesznek kedvesek, hiszen a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola népzenei műsorán kívül a Grimm-Busz Buli is főként a kicsik számára csinál hangulatot. A téren kiállítanak egy vadonatúj és egy felújított trolibuszt is, melyekre bárki felszállhat majd.
Aki minden eseményen részt szeretne venni, az keljen korán, mert a „bringás reggeli” már reggel 7-től várja az érdeklődőket a Dóm téren. Itt a szponzorok felajánlásával 1200 adag reggelit osztanak majd szét az arra kerekezőknek, értelemszerűen főként azoknak, akik kerékpárral indulnak munkába. A Vitrin nevű kávézó előtt a Rádió 88 kapu alatt a tervek szerint 9 óráig kapnak ingyen reggelit a bringások, de ahogy mondani szokás, csak addig lesz falnivaló, amíg a készlet tart.

Mint ahogy eddig is, ezúttal is komoly szerepet kap a tömegközlekedés népszerűsítése ezen a napon. Aki érvényes forgalmi engedéllyel utazik szeptember 22-én a szegedi tömegközlekedési járatokon, azzal 2 felnőtt és három gyermek ingyen utazhat üzemzárásig. Az autómentes nap célja ugyanis az, hogy megmutassa: autó nélkül sem áll le az élet egy városban.       

A Huszár Mátyás rakparton baleseti szimuláció veszi kezdetét 11 órától, ahol látványos és életszerű bemutatók segítségével igyekeznek elvenni a fiatalok kedvét az ittas vagy drogos vezetéstől. A bemutató szervezője a Rotaract Hungary és a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete. Ha a figyelmeztetések ellenére mégis megtörténik a baj, akkor fontos lehet az életmentés. Ezért körülbelül 150 gyakorló bábun mutatják be szakemberek az alapszintű újraélesztés lépéseit. Úgy tervezik, hogy legalább ezer embernek tanítják meg ezeket az ismereteket, ami még nem fordult elő sehol, így déltől egy igazi rekordkísérlet veszi kezdetét a rakparton.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!