Az Alkotmánybírósághoz fordult az ellenzéki összefogás a lakcímbejelentés szabályainak változása miatt

Belföld, 2021.12.30

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult csütörtökön az ellenzéki összefogás, mert álláspontjuk szerint a lakcímbejelentés szabályainak változása legalizálja a választási csalást - tudatta a DK, a Jobbik, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd közös közleményben az MTI-vel.

Azt írták: "Az ellenzék a mai napon megtámadta az Alkotmánybíróságon a választási csalást legalizáló törvényt".

Az ellenzéki összefogás szerint már a 2018-2019-es választásokon is tömeges jelenség volt, hogy egy-egy romos ingatlanba tucatszám jelentenek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárokat azért, hogy részt vehessenek a választásokon. Az ellenzék kezdeményezésére mind a Kúria, mind a rendőrség megállapította, hogy a visszaélések valóban megtörténtek és az abban részt vevők törvénysértést valósítanak meg - tették hozzá.

Úgy látják, nem véletlen, hogy a kormánypártok a közelgő országgyűlési választások előtt néhány hónappal olyan törvénymódosítást fogadtak el, amely "legalizálja a fiktív lakcímbejelentéseket, ezzel megnyitva az utat a választás kimenetelének manipulálása előtt".

A közös listát állító ellenzéki pártok - mint írták, ígéretükhöz híven -, csütörtökön megtámadták az Ab-n ezt a törvényt.

Az Országgyűlés novemberben döntött arról, hogy módosul a lakcímbejelentés szabályozása. Míg a korábbi büntetőjogi szabályozás szerint "intellektuális közokirat-hamisítást" követ el az, akinek az esetében a lakcímbejelentés nem felel meg a valós, életvitelszerű ottlakásnak, az új szabályozás szerint ez már nem minősül bűncselekménynek, ha saját tulajdonú ingatlanról van szó vagy ha a szállásadó tudtával és hozzájárulásával történik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!