Az egészségtelen bélrendszer jelei, és mit tehetünk ellene?

Belföld, 2022.01.26

A „bél mikrobióma” kifejezés kifejezetten a belekben élő mikroorganizmusokra vonatkozik. Egy ember emésztőrendszerében körülbelül 300-500 különböző baktériumfaj található.

Női has Míg egyes mikroorganizmusok károsak az egészségünkre, sokuk hihetetlenül hasznos, sőt szükséges is az egészséges szervezet számára, amikről az activé FiberShake weboldalán többet is megtudhatunk.

Azonban a modern élet számos aspektusa károsíthatja ezeknek a mikrobáknak az egyensúlyát, ami hatással lehet az egészségünk egyéb tényezőire is, például az agyra, a szívre, az immunrendszerre, a testsúlyra, a hormonszintre, a tápanyagfelvevő képességre, sőt a rák kialakulására is. Az egészségtelen bélrendszer számos módon megnyilvánulhat. Mi pedig összegyűjtöttünk párat a leggyakoribb tünetek közül.  

Gyomorproblémák

Az olyan gyomorpanaszok, mint a gázképződés, a puffadás, a székrekedés vagy a gyomorégés, mind az egészségtelen bélrendszer jelei lehetnek.  

Magas cukortartalmú étrend

A feldolgozott élelmiszerekben és hozzáadott cukrokban gazdag étrend csökkentheti a jó baktériumok mennyiségét a bélben. Ez az egyensúlyhiány fokozhatja a cukor utáni sóvárgást, ami tovább károsíthatja a bélrendszert.  

Fáradtság 

Egy, a Microbiome című folyóiratban publikált tanulmány megállapította, hogy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedőknél a bél mikrobióma felborulhat. A kutatók azt is igazolták, hogy a fáradt emberek csaknem fele IBS-ben (irritábilis bél szindrómában) is szenved.

Nem szándékos súlyváltozások

A kutatások különbségeket találtak a sovány és elhízott emberek bélmikrobiómáiban. A Nutrition Today folyóiratban 2016 júliusában publikált tanulmány azt sugallta, hogy a magas zsír- és finomított szénhidráttartalmú, nyugati stílusú étrend elősegítheti az elhízáshoz kapcsolódó bélbaktériumok elszaporodását.

Hogyan lehet természetes módon helyreállítani a bélrendszert? 

Az első lépés a stressz szintünk csökkentése, mivel ez megviseli az egész szervezetünket, beleértve a bélrendszert is. Ezután következik a megfelelő minőségű alvás elérése. Igyekezzünk éjszakánként legalább 7-8 órát aludni megszakítás nélkül!

Továbbá a lassabban történő étkezés is elősegítheti a teljes emésztést és a tápanyagok felszívódását, ami hozzájárul az emésztési kellemetlenségek csökkentéséhez és az egészséges bélrendszer fenntartásához. A sok víz fogyasztásáról sem szabad elfeledkezni, mivel bizonyítottan jótékony hatással van a belek nyálkahártyájára, valamint a bélben található jó baktériumok egyensúlyára.  

Végezetül pedig a legfontosabb, hogy változtassunk az étrendünkön. Csökkentsük az elfogyasztott feldolgozott, magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek mennyiségét, illetve fogyasszunk sok növényi alapú élelmiszert és sovány fehérjét! Kimutatták ugyanis, hogy a rostban gazdag étrend óriási mértékben hozzájárul az egészséges bélmikrobiómához.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!