Az életvégi döntésekkel kapcsolatban kezdeményeztek törvénymódosítást ellenzéki pártok

Belföld, 2024.03.14

Az életvégi döntések szabadságának megteremtése érdekében nyújtottak be törvénymódosítást ellenzéki pártok az Országgyűlésnek.

Szabó Tímea, a Párbeszéd ügyvezető társelnöke, országgyűlési képviselő a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy pártja, valamint a Momentum és az MSZP kezdeményezte a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását az öngyilkosságban való közreműködéssel kapcsolatban.

Nem lenne büntethető az, aki az életvégi döntésben olyan gyógyíthatatlan betegnek nyújt segítséget, aki cselekvőképessége teljes birtokában van, állapotában javulás kizárt és az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedéseken megy keresztül - ismertette javaslatukat.

Hozzátette, az úgynevezett asszisztált öngyilkosságban segítő embert jelenleg börtön fenyegeti, de a Btk.-módosítás elfogadása esetén sem Magyarországon, sem külföldön nem lenne büntethető.

Szabó Tímea azt mondta, az előterjesztés elkészítésekor figyeltek arra, hogy minden visszaélést kizárjanak, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő döntését közjegyzői okiratba kell foglalni.

Reményét fejezte ki, hogy javaslatukat a kormánypártok is támogatják majd: nem tartják a szenvedést életnek, az emberi méltóságot tartják tiszteletben.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő felidézte, hogy korábban a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel jogász és testvére népszavazást kezdeményezett az ügyben, de kérdésüket nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság, jelenleg a Kúria döntésére várnak.

Szerinte jogos lenne a szabad életvégi döntésekről népszavazást tartani, vagy ha a kormány a teljesen álságos és gyűlöletkeltő konzultáció helyett inkább olyan kérdéseket tenne fel a magyar állampolgároknak, amelyek valóban érintik az életüket, foglalkoztatják őket.

Elmondta azt is, a közvélemény-kutatások szerint magyar társadalom több mint kétharmada támogatja azt, hogy a szabad életvégi döntések meghozhatók legyenek a halálos betegségben szenvedők, vagy a gyógyíthatatlan betegséggel élők esetében.

Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője emlékeztetett arra, az életvégi döntésekkel kapcsolatban országgyűlési határozati javaslatot is benyújtottak a parlamentnek, most pedig törvénymódosításban kezdeményezik, hogy az asszisztált öngyilkosság Magyarországon legális legyen.

Jelezte, továbbra is az a céljuk, hogy erről a húsbavágó társadalmi kérdésről beszéljenek az emberek, és minden eszközt megragadnak ahhoz, hogy nyomás alá helyezzék a kormányt, "az állampártot", hogy lépjen az ügyben.

A sajtótájékoztatón részt vett Karsai Dániel is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!