Az LMP az államfőhöz fordult a Sajó védelmében

Belföld, 2022.06.24

Nyílt levélben fordult az államfőhöz az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke, arra kérve Novák Katalint: szólaljon fel a Sajó, valamint az ország más folyóinak védelmében, vesse latba befolyását a súlyos környezetpusztítás megállítása érdekében.

Keresztes László Lóránt a levélben írt a Sajó folyón Szlovákiában megvalósuló súlyos ökológiai katasztrófáról, és arról, hogy az ügyben a szlovák korány tétlenségét, valamint a magyar kormány és kormánypártok passzivitását látva fordult a köztársasági elnökhöz.

A folyó szennyezéséről kifejtette: a vízfolyás élővilága egy hosszú szakaszon teljesen kipusztult, a szennyezés pedig nem állt meg a határon, immár a magyarországi szakaszon is mérhető a víz károsanyagtartalmának határérték feletti szintje.

A szlovák hatóságok hónapokon át tétlenül nézték a bezárt ércbányából a folyóba ömlő szennyezést, és az elmúlt hetekben elvégzett beavatkozás a problémát csak részben orvosolta, a szennyezés azóta is folyamatos - folytatta.

Felidézte azt is, hogy maga minden fórumon próbálta mind a szlovák, mind a magyar kormány figyelmét felhívni az azonnali cselekvés fontosságára. Kétszer volt a szennyezés helyszínén, a Rozsnyói járásban, majd a múlt héten hivatalos úton járt Pozsonyban, ahol a szlovák parlament környezetvédelmi bizottságának elnökével tárgyalt. Ott megerősítették azt, amit a szlovák hatóságok csütörtökön nyilvánosan is elismertek: a problémára a mai napig nem találtak teljes megoldást.

Magyarországnak mindent meg kell tenni a szennyezés megállításáért, azt meg kell követelni a szlovák hatóságoktól, és ha szükséges, szakmai segítséget kell nyújtanunk - szögezte le a levélben.

Emlékeztetett arra is, hogy a szakbizottság vezetőjeként valamennyi frakciót meghívta egy közös politikai nyilatkozat elfogadása érdekében, ám az egyeztetésen a kormánypártok nem vettek részt. Szerinte ezzel azt mutatják, hogy továbbra sem kívánnak aktívan tenni a Sajó szennyezésének megállításáért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!