Az MCC brüsszeli központja az uniós energiapolitikáról szervezett vitakonferenciát

Belföld, 2023.05.23

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli képzési központja kedden vitakonferencia keretében új tanulmányt mutatott be, amelyben a szerzők az uniós energiapolitikát bírálják.  

A "Lekapcsolva: Becsődöl az EU Energiapolitikája?" című tanulmányban az uniós energiapolitikát "befejezetlennek és alkalmatlannak" találták ahhoz, hogy kezelje a jelenlegi és jövőbeni kihívásokat, amelyekkel az európai polgárok a télen szembenéznek az energiaválság közepette.

A tanulmány szerzője James Woudhuysen, a London South Bank Egyetem vendégprofesszora az MTI-nek adott nyilatkozatában leszögezte: az EU energiapolitikája és döntéshozatala inkább "performatív", mint hatékony, és az ezzel összefüggő döntései nem javítottak, hanem inkább rontottak az uniós energiaügyi helyzeten.

Mint mondta, az EU felkészületlenül csöppent az energiaválságba, mivel tartósan azon a véleményen van, hogy az energiapolitika ugyanaz, mint az éghajlatpolitika, és a szakpolitikai hangsúlyt a zéró kibocsátásra, valamint az energiafelhasználás csökkentésére helyezi, ahelyett, hogy az energiaellátást bővítené.

Az EU-ban összekeverik az energia- és az éghajlatpolitikát, úgy vélik, hogy a kettő egy és ugyanaz. Én inkább azt gondolom, hogy hosszú távon egyre nagyobb lesz az energia iránti kereslet, és az EU-nak inkább az energiatermelésre kellene összpontosítania, nem pedig a fogyasztás csökkentésére - fejtette ki a tanulmány szerzője.

James Woudhuysen az orosz fosszilis energiától való uniós függetlenedési törekvésekről azt gondolta, hogy az EU-nak már 2014-ben előre kellett volna gondolkodnia, de hiányzott a B-terv a gázellátás tekintetében. Véleménye szerint Brüsszel már akkor is csak a jogalkotással volt elfoglalva ahelyett, hogy a jövőbeni energiabiztonságra koncentráltak volna. Továbbra is rosszul összpontosít az EU, és túlságosan el van foglalva "az éghajlati apokalipszissel", és nem olyan közép- és hosszú távú intézkedésekre fókuszál, amelyek garantálhatják a biztos energiaellátást.

"Nagyon úgy tűnik, hogy az EU aktívan ellenzi azt, ami sokak értelmezése szerint az energiapolitika józan ész szerinti célja: több energia előállítása és forgalomba hozatala" - jelentette ki.

Hozzátette: "az EU-nak nyilvánosan meg kellene kérdőjeleznie minden feltevéseit az energiahatékonyságról, az energia megtakarításáról, a megújuló energiaforrások megkérdőjelezhetetlen képességeiről és a tiszta energia szentségéről. Véget kellene vetnie továbbá az energiaügyek átláthatatlanságának, és nem szabadna tovább lekezelni a tagállamok közötti vitákat"

"Hosszú ideje háttérbe szorul az energiakutatás, a fejlesztés, az innováció és a hatékonyság, azon kívánalom miatt, hogy a háztartások és a vállalkozások húzzák meg a nadrágszíjat. Ez nem mehet így tovább" - szögezte le a tanulmány szerzője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!