Az igazságügyi minisztérium is igyekszik segíteni az ország versenyképességét

Belföld, 2017.03.09

Az igazságügyi minisztérium is igyekszik segíteni az ország versenyképességét - jelentette ki Trócsányi László csütörtökön Szegeden.

Az igazságügyi minisztérium igyekszik a jogi versenyképesség területén eredményeket elérni, törekszik a jogrendszer stabilitása mellett arra, hogy olyan jogszabályok szülessenek, amely valóban szükségesek és a versenyképességet elősegítik - mondta az igazságügyi miniszter A gazdasági fejlődés és a technológiai innováció jogi kihívása című konferencián a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Egy adott ország jogi versenyképességét meghatározza a jogrendszer minősége - a jogszabályok száma, minősége, átláthatósága -, illetve az előírások tartalma, az, hogy ezek miként segítik a gazdaság hatékony működését - fejtette ki az SZTE-n professzorként is oktató szakember.

A gazdaság és a technológia fejlődésével új szabályozási területek jelennek meg, és ez kihat a jogszabályok mennyiségére is. 1916-ban 51, 1938-ban 39, 1946-ban 29 törvényt fogadtak el Magyarországon, ehhez képest 2015-ben 230-ról döntött a parlament, ebből azonban csak 22 az érdemi, 167 módosító, 41 pedig a nemzetközi szerződést kihirdető jogszabály. Ma Magyarországon 1718 törvény, 308 törvényerejű rendelet, 2228 kormányrendelet, 3346 miniszteri rendelet van hatályban, az önkormányzati rendeletek száma 150 ezerre tehető - tudatta a miniszter. Hozzátette: kérdés, valóban szükség van-e ennyi joganyagra, versenyképes lesz-e egy ország, ha a jogszabályok száma hatalmas mennyiségre kúszik fel.

Trócsányi László hangsúlyozta, ez nem magyar sajátosság, általános jelenség a világban. Egyfajta "túlkodikfikációnak" lehetünk tanúi, emellett azonban "felülkodifikáció" is megjelenik: az a miniszteri rendeletben is szabályozható kérdést törvény rendezi.

A tartalmi kérdések közül az igazságügyi tárca vezetője - a többi közt - az európai szabadalom szabályozását emelte ki, melyről belátható időn belül Magyarországnak is döntést kell hoznia. Ez - a magyar uniós soros elnökséghez kötődő kezdeményezés - a versenyképesség előmozdításának fontos eszköze lehet, azzal, hogy nem kell minden tagországban külön eljárni és jogviták rendezése is egyszerűsödik.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!