Az MSZP feljelentést tesz a Magyar Nemzeti Kereskedőház hitelezési gyakorlata miatt

Belföld, 2017.03.29

Az MSZP feljelentést tesz a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. hitelezési gyakorlata miatt, miután kiderült, hogy egy Mészáros Lőrinchez közeli cég fizette ki azt a 3,2 milliárd forintot, amellyel "az Orbán Viktor miniszterelnök környezetéhez tartozó Cider Alma Kft." tartozott az állami tulajdonú cégnek.

Ezt Lukács Zoltán (MSZP) országgyűlési képviselő szerdai felcsúti sajtótájékoztatóján jelentette be, hozzátéve: a külügyminisztérium tulajdonában álló MNKH hitelezési gyakorlata több helyen sérti a törvényt, hűtlen kezelés, sikkasztás és más bűncselekmények gyanúja is felmerül az ügyben.

A képviselő példátlannak nevezte az esetet, mivel az állami társaság úgy adott hitelt a Cider Alma Kft.-nek, hogy egyfelől 500 millió forint volt a cég teljes árbevétele, másrészt nem tudott más fedezetet felajánlani, mint magozott meggy- és kukoricakonzervet 800 millió forint értékben.

Úgy vélte, ma Magyarországon senki nem kap 800 millió forintnyi konzervért 3,2 milliárdos hitelt nulla százalékos kamatra, tehát az eset az bizonyítja, hogy "közpénzekből magánvagyon keletkezett".

Jelezte, az ügy miatt írásbeli és szóbeli kérdéssel fordulnak Szijjártó Péter külügyminiszterhez a parlamentben.

Lukács Zoltán a reklámadó tervezett emelésével kapcsolatban elmondta, hazudik a kormány, mert korábban arról volt szó, hogy nem lesz emelés. Ehhez képest majd duplájára emelkedik az adóteher, amely szerinte nem az állami bevételről szól, hanem "így akarnak elhallgattatni szerkesztőségeket, tévéket és újságírókat, szájkosarat tenni a még megmaradt szabad médiára".

Úgy vélte, ez nem fog működni, mint ahogy korábban sem működött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!