Békés megyében 73 milliárd forint értékben támogattak uniós projekteket

Belföld, 2017.04.13

Békés megyében a 2014-2020-as uniós keretköltségvetési időszakban rendelkezésre álló forrásokból mostanáig 73 milliárd forint értékben támogattak projekteket, ebből 28 milliárdot fizettek már ki - hangzott el a Békés Megyei Önkormányzat csütörtöki, békéscsabai ülésén.

Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) megyei fejlesztési biztos az ülésen kifejtette: a bevételeket növelő, a kiadásokat csökkentő és a hosszú távon fenntartható beruházásokat támogatja az Európai Unió és a magyar kormány. A megyei önkormányzat által preferált energetikai felújítások ilyenek, ezért ezt jó iránynak tartja.

Beszámolt arról, uniós adatbázisok szerint a 2014-2020-as uniós keretköltségvetési időszakban, március 13-ig 231 milliárd forint összértékű projektkérelem érkezett be Békésben, ebből 73 milliárdnyit támogattak eddig, 65 milliárdra szerződtek le és 28 milliárdot fizettek ki. Ez 1364 projektkérelemből 303 támogatottat jelent; 243-ra szerződtek le és 166-ot fizettek ki.

Békéscsaba esetében 38 milliárd forintnyi kérelemből (199 darab) 30 milliárdnyit támogattak (68 darab), 27 milliárdra szerződtek le (51 darab) és 14 milliárdnyit fizettek ki (37 darab).

A támogatott projektek közül 25,2 milliárdnyit államháztartáson belüli, ugyanennyit államháztartáson kívüli nonprofit szervezeteknek ítéltek meg. 4,5 milliárd forintot kis-, 3,3 milliárdot közép-, 946 milliót mikrovállalkozások kaptak a megyében.

Terület szerint a legtöbb támogatás, 28 milliárd forint környezetvédelmi, 18,3 milliárd közlekedési célokat szolgál. Ezen kívül oktatásra, felnőttképzésre (5,1 milliárd), vállalkozásfejlesztésre (4,8 milliárd) és energiára (4,7 milliárd) fordítanak magasabb összegben uniós pénzeket.

Főként a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból fizettek ki támogatásokat, eddig összesen 13,6 milliárd forint értékben. Ezt a Gazdaságfejlesztési- és Innovációs Operatív Program követi 6,4 milliárd forint kifizetett támogatással.

Vantara Gyula beszámolójában elmondta: a Modern városok program során Békéscsabán mintegy 40 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg.

A Budapest-Lőkösháza vasútvonalon Békéscsaba és Murony között vágány- és állomásfelújítások zajlottak, valamint felújították a békési megyeszékhely vasútállomását 35 milliárd forintból. 2018-ig a vasútvonalnak az országhatárig tartó szakaszát is felújítják a tervek szerint, mintegy kétmilliárd forintból, a projekt jelenleg előkészítés alatt áll.

Az M44-es gyorsforgalmi út első, Tiszakürt és Kondoros közötti, 62 kilométer hosszú szakaszának munkálatai elkezdődtek, befejezésük 2019 harmadik negyedévében várható. A beruházás 146 milliárd forintból, hazai forrásból valósul meg.

A megyei fejlesztési biztos megjegyezte: a megyének kiemelt feladata a remélt betelepülő vállalkozások számára megfelelően képzett munkaerő biztosítása a jövőben, "ellenkező esetben az M44 nem a megye felvirágzását hozhatja, hanem csak egy betoncsík lesz".

Vantara Gyula emlékeztetett: 38 milliárd forintból 66 településen zajlott le az ivóvízminőség-javító program; 14 milliárd forintból, 86 településen pedig kiépült a dél-alföldi regionális hulladékgazdálkodási rendszer.

A megyéből négy épület - gyulai vár, geszti Tisza-kastély, szabadkígyósi Wenckheim-kastély, kondorosi Batthyány-Geist-kastély - bekerült a nemzeti vár- és kastélyprogramba, a felújítások várhatóan jövőre indulnak.

Hozzátette: 900 millió forintból a békéscsabai evangélikus egyházközség több épülete újul meg a reformáció 500. és a város újratelepülésének 300. évfordulója alkalmából.

A 16 jelen lévő képviselő egyhangúlag elfogadta a beszámolót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!