Benyújtotta az Országgyűlésnek éves beszámolóját az Integritás Hatóság

Belföld, 2024.03.14

Benyújtotta az Országgyűlésnek első, a 2023-as évről szóló beszámolóját az Integritás Hatóság; a hatóság öt lezárt és tizenhat folyamatban lévő tavalyi vizsgálata 120 milliárd forint uniós támogatást érintett - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény idézi Biró Ferencet, a hatóság elnökét, aki azt mondta, a szervezet létrehozása jelentős mérföldkő, amely tükrözi Magyarország és az Európai Bizottság elkötelezettségét a korrupció elleni küzdelemben. Hozzátette: a hatóság autonóm intézményként egyszerre erősíti a hatalmi ágak szétválasztását és áll a gazdaság tisztítására irányuló erőfeszítések élére.

A közlés szerint az elnök nemzeti és uniós szinten is "tiszteletet parancsolónak" nevezte azt, hogy egy év alatt felépült egy hiteles intézmény, amelynek 2023 januárjában "egy maroknyi elkötelezett" munkavállalóján kívül sem saját eszközei, sem saját helyiségei, gyakorlatilag semmije sem volt.

Biró Ferenc szerint feltárták a közbeszerzési és vagyonnyilatkozati rendszerek hatékonytalan elemeit és hiányosságait. Ezen problémák orvoslására ajánlásokat, valamint gyorsan bevezethető, a probléma mértékéhez képest költséghatékony megoldásokat fogalmaztak meg és tettek közzé. A jelentéseikkel és egy anonim bejelentési platform létrehozásával céljuk a közbizalom helyreállítása, valamint az elszámoltathatóság kultúrájának meghonosítása.

Kitért arra: a prevenció terén is sok tennivalója van az Integritás Hatóságnak.

Biró Ferenc úgy fogalmazott: küldetésük túlmutat a végrehajtáson. A korrupcióval szembeni zéró tolerancia irányába mutató kulturális változást mozdítanak elő.

Hozzáteszi: ahhoz, hogy a hatóság elérje azt a célt, amelyre ténylegesen létrehozták, a jogkörök kérdését napirendre kell venni. Ez az Integritás Hatóság első számú prioritása és ehhez kéri a kormány, az Országgyűlés és az Európai Bizottság támogatását - írták.

A 30 oldalas beszámolót a hatóság a törvényi előírásoknak megfelelően az Európai Bizottságnak is megküldi tájékoztatásul - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!