Bert Sakmann: a Szegedi Tudós Akadémia az egész régió oktatását előmozdíthatja

Belföld, 2016.05.23

A Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) az egész régió természettudományos oktatását előmozdíthatja - jelentette ki Bert Sakmann Nobel-díjas kutató, a program képzési igazgatója hétfőn a Tisza-parti városban.

A tudós a nemzetközileg is egyedülálló oktatási és tehetséggondozó program sajtótájékoztatóján felidézte, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulóján, 2012-ben jár Szegeden először, az azóta az elvégzett munka pedig tiszteletre méltó, komoly erőfeszítéseket tesznek Szegeden a tehetséges fiatalok képzésének fejlesztése érdekében. A kormány és a város által is támogatott kezdeményezés jelentős hatással lehet nemcsak Magyarország, hanem egész Kelet-Európa természettudományos oktatására.

Bert Sakmann kitért arra is, a programban részt vevő diákok rendkívül motiváltak.

Botka László polgármester emlékeztetett arra, a kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy összesen 2,04 milliárd forinttal támogatja az SZTA fejlesztését és működését. Az összeg jelentős részét a szegedi Szent-Györgyi Kollégium kialakítására fordítják, 2016-tól évente 250 millió forint jut a tehetséggondozó program működésére, és állami támogatással fejlesztik a szegedi Radnóti-, valamint a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumot.

A polgármester hangsúlyozta, a város kezdetektől a program mellett áll. Az önkormányzat - a jogszabályokban meghatározott legalacsonyabb áron - biztosítja a kollégium kialakításához szükséges ingatlant, az egykori Bartók Béla Művelődési Ház épületét, és kész folyamatos, évente 30 millió forintos támogatást nyújtani a programnak - tette hozzá.

Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese rámutatott, a felsőoktatási intézmény jövőjét az itt tanuló diákok és az őket oktató szakemberek jelentik. A kezdeményezés segít abban, hogy a legkiválóbb diákok Szegedet válasszák, és hozzájárul ahhoz is, hogy itt maradjanak, bekapcsolódjanak a nemzetközi színvonalú kutatásokba.

Az egyetem a városhoz hasonlóan anyagilag is támogatja a programot, évente 30 millió forinttal.

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre az SZTA-t, hogy újra vonzóvá tegye a fiatalok számára a tudományos életpályát. Elindították azt az egyedülálló, a résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között - a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan - végigkísérő programot, mely képes arra, hogy Magyarországon tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával. A magyar és nemzetközi mentorok részvételével működő rendszer már negyedik éve sikerrel működik Szegeden, a cél az, hogy az országból és a határon túlról évente ötszáz tehetséges fiatal érkezzen a városba.

A kezdeményezés részeként 2013-ban megalapították a Szent-Györgyi Talentum Díjat, melyet az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért ítélnek oda. Emellett feltétel, hogy a díjat olyan szegedi tudós kapja, aki - a díj névadójához, Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan - a felfedezéséhez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét a városban végezte.

Bert Sakmann német fiziológus dolgozta ki a patch-clamp technikát, egy úttörő elektrofiziológiai vizsgálati módszert, munkáját 1991-ben Nobel-díjjal ismerték el. A professzor az elmúlt években többször is járt Szegeden, ahol középiskolás diákokkal találkozott és előadást tartott tehetséges fiataloknak.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!