Bódis József: a felsőoktatási modellváltás progresszív változás

Belföld, 2021.11.15

Progresszív változásnak nevezte a felsőoktatási modellváltást az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Bódis József mintegy negyven egyetemi vezetőnek, oktatónak nyújtott át oklevelet a felsőoktatásban végzett példamutató, eredményes tevékenységük, kiemelkedő teljesítményük elismeréseként Hankó Balázzsal, a tárca felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárával együtt. A kitüntetéseket Palkovics László innovációs és technológiai miniszter adományozta.

Az ünnepségen az államtitkár azt mondta, a felsőoktatási modellváltás feladata, hogy kiteljesedjen az autonómia az egyetemeken, ne legyen forrásínség. A cél, hogy jól tudjanak reagálni a nemzetközi kihívásokra - tette hozzá.

A most kiteljesedő modellváltással egy más rendszert, szemléletet akarnak meghonosítani - közölte Bódis József.

Az egyetemeknek ma már nem csupán az a küldetésük, hogy kutassanak és jól képzett szakembereket adjanak a társadalomnak, hanem az is, hogy olyan szellemi központokká váljanak, amelyek haza tudják vonzani külföldről az öregdiákokat, és Magyarországon tudják tartani a tehetséges fiatalokat - vélekedett.

Az államtitkár azt hangoztatta: átgondolták, hogy a 21. század elején mi mindent kellene tenni a felsőoktatással, milyen programokkal lehetne fejleszteni a rendszert.

Kitért arra, hogy a koronavírus-járvány miatt az élet minden területén nehézségek jelentkeztek. A magyar felsőoktatási, tudományos közösség azonban megmozdult, hogy segítse a védekezést - fűzte hozzá, példaként említve a maszkgyártást és a lélegeztetőgép-fejlesztést.

Bódis József azt mondta, hogy bár sokan akként kezelik, a felsőoktatási modellváltás nem politikai kérdés, hanem szakmai.

Hankó Balázs kijelentette, hogy Magyarország akkor állt a legközelebb Európa élvonalához, amikor volt koncepciózus tudománypolitikája és befektetett a felsőoktatásba. Klebelsberg Kuno minisztersége óta nem kapott akkora támogatást a szektor, mint most - tette hozzá, megjegyezve: a fejlesztések értelmét most is sokan megkérdőjelezik, ahogyan akkor is történt.

A helyettes államtitkár azt mondta, hogy 2700 milliárd forintos fejlesztési összegről van szó, a forrás azonban csupán akkor hasznosulhat megfelelően, ha a modell alkalmas erre.

Palkovics László a szeptember 1-jei magyar felsőoktatás napja alkalmából miniszteri elismerő okleveleket adományozott az irányítása alá tartozó ágazatok területén végzett példamutató, eredményes tevékenység, nagyobb teljesítmény elismeréseként.

Ugyanebből az alkalomból Kármán Tódor-díjakat kaptak a gazdasági élet szereplői, amiért kiemelkedően támogatták a magyarországi oktatást.

A miniszter Apáczai Csere János-díjakat adományozott főiskolai, egyetemi oktatóknak a jelentős oktatási-gyógypedagógiai munka, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő komoly tudományos tevékenység elismeréseként.

Trefort Ágoston-díjakat azok a felsőoktatási intézményekben dolgozók kaptak, akik hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek az oktatás érdekében.

Palkovics László Szent-Györgyi Albert-díjakat adományozott a felsőoktatás területén jelentős kutatási és nevelési munka, illetve iskolateremtő, nemzetközi elismertségű tevékenység elismeréseként.

Eötvös József-díjakat kaptak főiskolai, egyetemi oktatók az oktatói élethivatás melletti elkötelezettségükért.

Az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából Az Információs Társadalomért szakmai éremből adtak át egyet az informatikai szakterület, a számítástechnikai kultúra, valamint az információs társadalom fejlesztése érdekében végzett magas színvonalú, eredményes munka elismeréseként.

Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából rektori megbízási okiratot adtak át Mészáros Kálmánnak, a Baptista Teológiai Akadémia rektorának.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!