Bódis László: a gazdaság versenyképességét az egyetemek versenyképessége alapozza meg

Belföld, 2023.11.23

A gazdaság versenyképességét az egyetemek versenyképessége alapozza meg - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az Óbudai Egyetem alapításának évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

Bódis László közölte: a kormányzat három olyan kulcsterületet határozott meg, ahol előrelépésre van szükség: a kutatói utánpótlást, hogy minél több fiatal lépjen be a természettudományos és műszaki felsőoktatásba, az innovációra nyitott vállalkozások arányának javítását, valamint a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tudatosságot, a szabadalmak számának növelését.

A közeljövő kiemelt feladatának nevezte a kutatóintézetekben született tudományos eredmények piacra vitelét - ebben a kormány segíti az intézményeket -, valamint a science parkok fejlesztését.

Kovács Levente rektor köszöntőjében arról beszélt, hogy a 14 éves múltra visszatekintő egyetem mára nemcsak magyarországi léptékben, de régiós megmérettetésben is az egyik legjelentősebb műszaki felsőoktatási intézménnyé vált.

Kiemelte: ma minden harmadik mérnök Magyarországon az Óbudai Egyetem volt hallgatója. Az intézmény a fiatal egyetemek között a legjobb 350 között van világszinten; az Óbudai Egyetem "berobbant a nemzetközi köztudatba" - fogalmazott.

Kovács Levente hangsúlyozta: lüktető innovációs ökoszisztémát valósítottak meg, ahol az üzleti szféra és a tudományos élet bevonásával közösen alkotják programjaikat. A szellemi tulajdon kiaknázására fókuszálnak az innováció területén, az innovációs potenciál optimalizálására - fűzte hozzá.

Ismertette: a befektető egyetemi személet világszinten is ritka példáját építik, saját tőketársaságot hoztak létre az innovációmenedzsment ösztönzésére.

A cél elsősorban az egyetemen született innovációk finanszírozása, de a kapu nyitva áll a teljes magyar és a nemzetközi felsőoktatási szektor előtt - közölte a rektor.

Az Óbudai Egyetem egyedülálló módon egyszerre három science parkot épít, összesen 57 milliárd forint támogatásból, egy negyediket pedig Üzbegisztánban - tette hozzá Kovács Levente.

Cser-Palkovics András, a felsőoktatási intézményt működtető Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta: kulcskérdés az oktató és nevelő munkát végzők megbecsülése, ehhez az alapítvány minden támogatást megad.

A hallgatókat is mindenben támogatni kell ahhoz, hogy megállják a helyüket. Sőt a fiatalabbak felé kell fordulni, meg kell szólítani a felső tagozatosokat és a középiskolásokat, mert ők jelentik azt a "kulcsot", amely az egyetem továbbfejlődéséhez szükséges, erről szólnak a tehetséggondozó programok - hangsúlyozta.

Az Óbudai Egyetem napján, amely a magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozatának záróeseménye volt, a doktori címek átadása után díszdoktorrá avatták többek között Barabási Albert-László hálózatkutatót és Palkovics Lászlót, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!