Corina Cretu: az EU lézeres nagyberuházása világszínvonalú kutatási környezetet teremt

Belföld, 2016.04.08

Az Európai Unió Prágában, Bukarestben és Szegeden megvalósuló lézeres nagyberuházása világszínvonalú kutatási környezetet teremt Közép-Európában - jelentette ki Corina Cretu regionális politikáért felelős biztos pénteken a csongrádi megyeszékhelyen.

A három helyszínen megvalósuló kutatóközpont a maga nemében a világ legnagyobb tudományos létesítménye lesz - mondta az uniós biztos a szegedi helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Hozzátéve: a projekt teljes költsége 850 millió euró, amely jelentős részét az unió regionális fejlesztési alapja fedezi.

A politikus hangsúlyozta, az Európai Bizottság elkötelezett a régiók támogatásában, hogy jó feltételeket teremtsenek a növekedéshez és a foglalkoztatás bővítéséhez.

Corina Cretu kifejtette, megbeszéléseket folytatott biztostársával, Navracsics Tiborral arról, mit lehetne tenni az elsősorban a tudomány és az egészségügy területén tapasztalható agyelszívás ellen, amely hátrányosan érinti a régiót.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, a szegedi lézerközpont Magyarország legnagyobb kutatás-fejlesztési projektje, amely az európai integrációnak köszönhetően valósulhat meg. A fejlesztéshez nemcsak az unió jelentős anyagi támogatására volt szükség, hanem Románia, Csehország és Magyarország szoros együttműködésére is - tette hozzá.

A beruházás kivitelezésén túl közös lesz a kutatóközpontokban folyó innovációs tevékenység is, amely eredménye az érintett országok gazdasága mellett egész Európa számára fontos lehet - hangsúlyozta a politikus.

Közölte, jelentős a szakmai és gazdasági érdeklődés a szegedi lézerközpont és a szomszédságába tervezett innovációs ipari park iránt, amely a kutatási létesítményben dolgozó több száz embernél lényegesen nagyobb foglalkoztatás-bővülést hoz.

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a tudományos nagyberuházás az első, amely uniós költségvetési ciklusokon átnyúlva valósulhat meg, és egyben az első ilyen fejlesztés az újonnan csatlakozott országokban. Egyedülálló az is, hogy a prágai, bukaresti és szegedi központ közös tudományos irányítás alatt működik majd.

Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója tudatta, a 70 milliárd forintos összköltségvetésű beruházás második, mintegy 40 milliárd forintba kerülő fázisára is megkötötték már a támogatási szerződést, így biztosított a fejlesztés finanszírozása.

A kivitelezéssel párhuzamosan folyik a leendő szakemberek toborzása, a központ alkalmazottainak száma már meghaladja a kétszázat. Az utánpótlás biztosítása érdekében pedig már számos együttműködést kötöttek hazai és külföldi egyetemekkel, kutatóközpontokkal.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!