Csaknem ezer középiskolás vesz részt az SZTE földrajzversenyén

Belföld, 2024.02.03

Csaknem ezer középiskolás vesz részt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Földrajzi és Földtudományi Intézete által szervezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint az immár 13. alkalommal megszervezett tanulmányi verseny első, csütörtöki fordulójában 478 csapatban 956 diák ad számot tudásáról. A csapatok 108 iskolából - Magyarország minden vármegyéjéből és a határon túlról, Erdélyből, Délvidékről, Kárpátaljáról és a verseny történetében először Horvátországból is - jelentkeztek.

Az első fordulót az induló csapatok online formában teljesítik, feladataikat a diákok saját iskolájukban tanári felügyelettel, az SZTE egyetemi CooSpace rendszerében oldják meg. Az április közepén Szegeden rendezett döntőbe a legjobb 48 csapat kerül be. Ekkor az első körben online írásbeli feladatsor várja a résztvevőket, majd a legjobb 24 csapat három további három körben - labor, szóbeli és kvíz - méri össze tudását.

A versenyre felkészülve a diákok a középiskolai természetföldrajzi ismeretek mellett minden évben egy kiemelt szakterületen mélyülhetnek el, idén ez a téma a vízzel kapcsolatos környezeti veszélyek a Kárpát-medencében. A felkészülő anyagok révén az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének több a vízhez kapcsolódó kutatására - árvíz, a belvíz, az aszály és a folyók mikroműanyag- szennyezése - is ráláthatnak így a résztvevők. A döntő feladataival nem elsősorban a lexikai tudást mérik, inkább a már megszerzett ismeretek alkalmazásában kellett jeleskedniük a csapatoknak.

A legjobb csapatok tanulói az értékes nyeremények mellett pluszpontokkal gazdagodnak, ami hozzájárulhat a sikeres egyetemi felvételihez - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!