Czibere: roma nők képzését és foglalkoztatását segítő program indul áprilisban

Belföld, 2017.03.17

Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indul áprilisban mintegy kétezer roma nő képzésének és foglalkoztatásának elősegítésére - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encsen.

Czibere Károly a helyi idősotthonban megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, a két elemből álló program első részében a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság alá tartozó szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, valamint a köznevelési szolgáltatásokat végző intézményekben indítanak el a foglalkoztatásba ágyazott szociális gondozó és ápoló, szociális szakgondozó és szociális asszisztens képzést. Erre az alprogramra 4,3 milliárd forint áll rendelkezésre.

Tájékoztatása szerint a másik, 3,15 milliárd forintos keretösszegű programkomponensben a képzettséget szerzett roma nők foglalkoztatására kaphatnak pályázati támogatást az állami, önkormányzati, civil, egyházi és alapítványi szervezetek. Ezek elsősorban gyermekotthoni asszisztens, pedagógiai felügyelő, házi időszakos gyermekgondozó, gyermek- és ifjúsági felügyelő, gondozó, óvodai dajka, szociális szakgondozó, valamint szociális gondozó és ápoló munkakörökben alkalmazhatják a roma nőket legalább 36 hónapos időtartamra.

A támogatási igények április 6-tól adhatóak be, a pályázati lehetőség két éven keresztül, 2019 áprilisáig lesz nyitva - tette hozzá az államtitkár.

Czibere Károly emlékeztetett arra, a korábbi, 2007-2013-as kiírástól eltérően - amelyben több mint ezer roma asszony szerezhetett a többi között gyermeknevelő, dajka, ápoló vagy gyermekfelügyelő szakképesítést - a mostani programban részt vevő roma nők számára nem a képzés elvégzése után keresnek állást, hanem rögtön alkalmazzák őket. A foglalkoztatásba ágyazott képzés azt jelenti, hogy a foglalkoztatás és a megfelelő képzettség megszerzését célzó képzés párhuzamosan zajlik, a munkába állás már a program elején megkezdődik, így a munkakörhöz kapcsolódó képzés, végzettség megszerzése a foglakoztatás mellett történik.

Az encsi idősotthonban tizennégy roma nőt és egy férfit vettek fel és iskoláztak be, a képzés végén pedig szakmát kapnak a kezükbe. A programban részt vevők számára legalább három éven keresztül folyamatos munkát biztosítanak és az érintettek megszerezhetik az ezzel összefüggő szakképesítéseket is - közölte az Emmi államtitkára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!