„Egy polgármesternek kötelessége emberek közé menni” – interjú Fülöp Lászlóval

Belföld, 2024.03.20

Egy hónapja, hogy a Fidesz szegedi szervezete bejelentette: Fülöp László lesz Botka László kihívója a Tisza-parti városban a 2024-es önkormányzati választásokon. Hogy miért vállalta az egykori műsorvezető, kommunikációs tanácsadó, hogy elindul a polgármesteri székért, milyen céljai vannak és, hogy véleménye szerint mi az, amin mindenképp változtatni kellene Szegeden, arról vele beszélgettünk. Interjú Fülöp Lászlóval.

Fülöp László
WR.: Azok kedvéért, akik nem ismerik, kérem, mutatkozzon be.

F. L.: Szegeden születtem, általános és középiskolai tanulmányaimat is itt végeztem. Ezt követően az akkor még József Attila Tudományegyetemként ismert (JATE) Állam- és Jogtudományi Karon szereztem jogi diplomát. Az egyetemi évek alatt gyakornokként dolgoztam Szegeden a Sulyok-Japport Ügyvédi Irodában, időközben azonban magával ragadott a média. Megjelent ugyanis a televízióban egy hirdetés, hogy riportert, műsorvezetőt keres a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiója. Jelentkeztem és fel is vettek. 1993-tól egészen 2011 szeptemberéig a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójában dolgoztam. Kezdetben riportokat készítettem a regionális híradókba, magazinokba, majd az országos híradóba, végül én vezettem a regionális műsorokat, híradókat és magazinműsorokat. Időközben 2001-től már a budapesti stúdióban is dolgoztam kisebb- nagyobb rendszerességgel, ahol országos műsorokban is volt lehetőségem arra, hogy kipróbáljam magam. Volt szerencsém több sikeres közéleti, szórakoztató és informatív jellegű magazinműsort vezetni, ilyen volt például a Megoldások Magazinja, a Háthatár, a Kárpáti Krónika vagy a Balatoni nyár. 2012-től az állami ünnepségek (március 15. , augusztus 20. , október 23. ) műsorvezetését is rám bízták az M1-en. Ám sajnos még ennek az évnek a végén bejelentették, hogy megszűnnek a műsorok, amelyeket vezettem, így 20 év után távoztam a Magyar Televíziótól.

Ezt követően, kilépve a komfortzónámból a közigazgatásban kezdtem el dolgozni. 2013 júliusától az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP, jelenleg NEAK) Sajtó- és Tájékoztatási Főosztályának főosztályvezetője voltam. 2017 januárjától a Magyar Államkincstár kommunikációs és sajtó főosztályának főosztályvezetője. 2018 szeptemberétől pedig az N.I.C.S. Zrt. oktatási és kommunikációs igazgatója voltam egészen 2022 májusáig. Azóta szabadúszóként, kommunikációs tanácsadóként tevékenykedek.

WR.: Miért döntött úgy, hogy polgármesterjelöltként indul a 2024-es szegedi önkormányzati választásokon?

F.L.: Úgy érzem Szegednek egy lendületesebb, fiatalosabb, kommunikatívabb vezetőre van szüksége, aki képes összekovácsolni az itt élőket, kortól és politikai hovatartozástól függetlenül. 22 év közéleti munka után mindenki veszítene a lendületéből, ez teljesen emberi dolog. Sportos hasonlattal élve: egy csapatnak, mindig jót tesz az edzőváltás.

WR.: Hogyan tervezi hasznosítani a kommunikációs területeken szerzett tudását, tapasztalatait?

F.L.: A televíziózás egy audiovizuális műfaj, ahogyan a politikusi életmód is. Nem elég ugyanis, ha az ember szépen beszél, de a modorával, öltözködésével is hatást kell, hogy gyakoroljon az emberekre. Nem hiszem, hogy van olyan, hogy valaki politikusnak születik. Folyamatosan tanulnunk kell, nyitottnak kell lennünk az emberek problémáira és arra, hogy önazonosak legyünk, mert így vagyunk hitelesek. Azt gondolom, hogy az, hogy az egész életem a kommunikációra és a kapcsolatépítésre épült, sokat jelent. Egy önkormányzati választás ugyanis arról kell, hogy szóljon, hogy a jelöltek az ember közé mennek, megismerik őket, megismerik a problémáikat a véleményüket attól függetlenül, hogy jobb vagy baloldali beállítottságúak. Politizálni csak és kizárólag úgy lehet, ha az állampolgárokra, jelen esetben egy adott város lakóira koncentrálunk. Erről kell, hogy szóljon a politika.

WR.: Hamarosan kezdetét veszi a kampány időszak, miként kívánja ebben az időszakban megismerni az itt élőket?

F.L.: Talán szakmai ártalom, de szeretek beszélgetni, érdekelnek az emberek, a történeteik, az elképzeléseik, a véleményük. Járok cukrászdába, uszodába, különböző kulturális és sporteseményekre, vagyis része vagyok a szegedi vérkeringésnek. Polgármesterként is – bár tudom, hogy egy város vezetőjének rengeteg a feladata – szeretnék majd elérhető maradni az itt élők számára, mert azt gondolom, hogy minden polgármesternek kötelessége időt szakítani azokra az emberekre, akik bizalmat szavaztak neki. Tehát a következő időszakban sokat látnak majd a szegediek a város különböző pontjain, rendezvényeken, de hamarosan a plakátokról is visszaköszönök.

WR.: Mi lenne az, amin elsőként változtatna, ha polgármester lenne?

F.L.: Elsők között szeretném rendbe tenni a város és a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatát, ami az elmúlt években szinte megszűnt, jelenleg lélegeztető gépen van. A másik terület, amin sokat kell majd dolgoznunk, a vállalkozók és a város közötti kapcsolat fejlesztése, megerősítése. Ezen felül természetesen nagyon sok dolog van még, amivel majd foglalkozni kell. Ilyen a szegedi parkolási helyzet, a tömegközlekedés vagy éppen a sport, de a művészetek területén is lesz tennivaló. A közlekedéshez annyit azért hozzáfűznék, hogy a jelenlegi irány, amit a város vezetősége képvisel, számomra elfogadható, miszerint egy sokkal zöldebb, élhetőbb belvárost kell teremteni. Ez az igény ugyanis követi az európai nagyvárosok mintáját.

WR.: Az idősebb vagy inkább a fiatalabb korosztályt szeretné megcélozni a kampány során?

F.L.: Nem választanám el egymástól a korosztályokat, hiszen polgármesterként az a feladatom, hogy mindenkit egyformán képviseljek. Szeretnék kapocs lenni az idősek és a fiatalok között. Úgy látom, hogy az elmúlt időszakban erre nem fektettek akkora hangsúlyt a városban, ezért ezen mindenképp javítani kell. Amennyiben megerősítem a város és az egyetem közötti kapcsolatot és sikerül a vállalkozásokkal is továbbfejleszteni a kommunikációt, megismerve a mindennapi gondjaikat, akkor terveim szerint eljön az a pillanat, vagy nevezhetjük fordulópontnak, amikor egyszer csak elkezdenek itt maradni a fiatalok a városban, itt vállalnak majd munkát, mert lesz elég tőkeerős vállalkozás, amely képes lesz eltartani őket. Ha pedig eljön ez az időszak, akkor a szüleink és nagyszüleink is boldogabbak lesznek, mert a közelükben leszünk. Bár azt gondolom, hogy ez hosszú évek kitartó munkájának lesz az eredménye.

WR.: Zárásképpen: ki a legfőbb támogatója?

F.L.: Természetesen a kedvesem a legfőbb támogatóm. Klára, a párom az első pillanattól kezdve mellettem áll és az elkövetkezendő időszakban minden fontosabb eseményre el is kísér majd. Őt is igen sokan ismerik Szegeden, ezért remélem, hogy az emberek kettőnkbe vetett hite pozitív eredményt hoz június 9-én.
(Webrádió)

Címkék

Fülöp László Szeged Polgármester-jelölt
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!