Együttműködik a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkárság és a Széchenyi István Egyetem

Belföld, 2023.05.19

Képzési és kutatás-fejlesztési területekre egyaránt kiterjedő együttműködési megállapodást kötött pénteken a győri Széchenyi István Egyetem és a Miniszterelnöki Kabinetiroda Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatokat Felügyelő Államtitkársága - közölte az intézmény az MTI-vel.

Közleményük szerint az egyetem Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézményeként képzéseit és kutatásait az állami szervekkel történő együttműködésekkel is erősíteni kívánja.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatokat Felügyelő Államtitkárságának célja pedig az, hogy az egyetemeken felhalmozott tudást is felhasználva végezze tevékenységét Magyarország biztonsága érdekében - írták.

Mindkét törekvést szolgálja az az együttműködési megállapodás, amelyet Papp Károly, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár, a Széchenyi István Egyetem részéről Filep Bálint elnök, Friedler Ferenc rektor, tudományos elnökhelyettes és Bokor József kutatásért és innovációért felelős elnökhelyettes írt alá ünnepélyesen pénteken - tudatták.

A dokumentum kitér arra, hogy a két fél kölcsönösen segíti egymást oktatási és publikációs lehetőségek, képzések, továbbképzések biztosításában, a nem minősített szakmai tárgyú tansegédletekhez, jegyzetekhez, e-learning tananyagokhoz való hozzáférésben, tananyagok fejlesztésében, közös pályázatok beadásában, tudományos programok szervezésében, valamint tudományos kiadványok megjelentetésében.

A nemzetbiztonsági szolgálatok kérésre, egyedi döntés alapján szakmai gyakorlati helyeket biztosítanak az egyetem hallgatóinak.

A megállapodás értelmében az egyetem és az államtitkárság kutatás-fejlesztési projektet is indít. Ennek célja olyan új, biztonsági fókuszú felhasználható termékek, technológiák fejlesztése, amelyek megfelelnek a jogi környezetnek és közvetlenül felhasználhatók a nemzetbiztonsági szolgálatok működésében - írták.

A kommüniké szerint a projektben nagymértékben építenek a Széchenyi István Egyetem technológiai területeken - így például a drónok, a mesterséges intelligencia, a vezeték nélküli technológiák és a szoftverfejlesztés terén - meglévő magas szintű kompetenciáira, jelenleg is zajló kutatásaira.

A kifejlesztendő eredménytermékek, szolgáltatások a biztonsági ágazaton túl mezőgazdasági, autóipari, stúdiótechnikai felhasználásra is alkalmasak lehetnek - olvasható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!