Elfogadták a hódmezővásárhelyi önkormányzat idei költségvetését

Belföld, 2022.02.15

17,916 milliárd forintos főösszeggel keddi ülésén elfogadta a hódmezővásárhelyi közgyűlés az önkormányzat költségvetését.

Márki-Zay Péter A rendeletet tíz képviselő támogatta, a Fidesz-KDNP képviselői közül négyen nemmel szavaztak, egyikük pedig tartózkodott. Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester közölte, komoly fejlesztések valósulnak meg Hódmezővásárhelyen, részben az önkormányzat saját forrásaiból.

A város fejlődése lényegesen gyorsulhatna, ha az önkormányzatok szabadabban gazdálkodhatnának, az uniós és kormányzati támogatásokat pedig nem pártszimpátia alapján ítélnék oda - mondta.

Benkő Zsolt (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, az önkormányzat az előző évinél lényegesen több, csaknem 3 milliárd forint állami támogatást kap, a fejlesztéseket pedig kivétel nélkül kormányzati vagy uniós források teszik lehetővé. A képviselő feleslegesnek nevezte a néhány éve felújított Szent Antal utca - hitelből megvalósuló - rekonstrukcióját.

Az előterjesztés szerint a költségvetésben 147 millió forint általános tartalékot és 79 millió forint céltartalékot határoztak meg.

Az önkormányzatnak a központi költségvetéstől kötelező feladatai ellátásához járó támogatása az előző évhez képest 12 százalékkal, 2,915 milliárd forintra nőtt.

A költségvetés a tavalyinál több mint egyharmadával magasabb, 1,81 milliárd forintos helyi iparűzési adóra számít, az építményadóból azonban a 2021-esnél 25 millió forinttal kisebb, 700 millió forint, a telekadóból pedig 337 millió forint bevélt várnak.

A költségvetés tervezésénél egymilliárd forint folyószámlahitellel, 200 millió forint beruházási hitellel, valamint 933,5 millió forint a pályázati források előfinanszírozására szolgáló hitellel számoltak.

Az önkormányzat idén 117,5 millió forintot fordít a rászorulók segélyezésére, a kistérségi társulás fenntartásában működő Kapcsolat Központon keresztül pedig a 617 millió forintot a gyermekek és idősek ellátására.

A költségvetésből 8,3 milliárd forint fejlesztési kiadás, amelyből 6,2 milliárd pályázati támogatás, 1,9 milliárd forint pedig saját forrás. 5,7 milliárd forintot fordítanak a szennyvíztelep korszerűsítésére, egymilliárd forintot a belváros fejlesztésére, 576 millió forintot a Modern városok program keretében megvalósuló 117 kilométeres külterületi kerékpárút-hálózat tervezésére, illetve területvásárlásokra, kisajátításra, 400 millió forintot pedig a városi strand megújítására.
(MTI)

Címkék

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!