Energiaügyi Minisztérium: áprilisban is az európai élvonalban az elektromos személyautó-flotta hazai bővülése

Belföld, 2024.05.22

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint márciushoz hasonlóan a múlt hónapban is mintegy 80 százalékkal nőtt a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos gépkocsik száma a megelőző év azonos hónapjához képest. A viszonylag alacsony darabszámokat produkáló Ciprus és Málta mellett így csak Dánia előzi az áprilisi magyar mutatót. Az uniós átlagos gyarapodásnak több mint ötszöröse a hazai - emelte ki szerdai Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Az év első öt hónapjának bővülésében hasonlóképpen a negyedik helyet éri el a 46,5 százalékos magyar arány. A mediterrán szigetországok mellett ebben az összevetésben Belgium fért még fel a képzeletbeli dobogóra. Az európai középértéket a január-áprilisi hazai növekedés több mint hétszeresen múlja felül.

Magyarország élenjáró szerepre tör a zöldenergia termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépkocsikban is. A tiszta és csendes járművek iránti hazai keresletet a vállalatok számára februárban megnyitott támogatási program élénkíti. A 30 milliárd forintos keretösszegből mostanáig közel 3000 vállalkozás igényelt összesen 13,6 milliárd forintot 3520 gépkocsi megvásárlásához.

Bejegyzésében a minisztérium kiemeli: az e-autók légszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőik számára működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. A támogatási lehetőség kiegyenlíti a hagyományos gépkocsik árelőnyét, ezzel járul hozzá a közlekedés zöldítéséhez, az elektromobilitás további térnyeréséhez.

A zöld rendszámos járművek számának alakulását tükröző hazai nyilvántartási adatok szerint 2020 elejéhez képest több mint hétszeresére nőtt a tisztán elektromos járműpark Magyarországon. A környezetkímélő állomány bővülésében az elmúlt három hónap hozta minden idők legmagasabb adatait. A kizárólag elektromos járművek esetében az első 2024 márciusa, mostanáig az egyetlen 2 ezer darab feletti havi bővüléssel (2108). Februárban a második legnagyobb, 1704 darabos volt a növekedés, az örökranglista bronzérmese az idei április 1687 gépkocsival - írta Facebook-oldalán az EM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!