Európai emlősebészeti szakvizsga az Országos Onkológiai Intézetben

Belföld, 2017.07.04

Európai emlősebészeti szakvizsgát tartottak az Országos Onkológiai Intézetben - közölték kedden az MTI-vel.

Közleményük szerint a 2009 óta évente megrendezendő vizsga célja, hogy nemzetközi szintű minősítéssel igazolja az emlőrák sebészet korszerű szakismeretét és az optimális multidiszciplináris onkológiai kezeléshez való kompetenciát, ezzel emelve az európai emlőrák sebészeti ellátás színvonalát.

Az írásbeli részt három európai fővárosban (Budapesten, Londonban, Athénben) online töltik ki a vizsgázók. Azt írták: Magyarországra, és ezen belül Budapesten, az Országos Onkológiai Intézetet azért jelölték ki erre a feladatra, mert az intézet Közép-Kelet Európa egyetlen legmagasabb szintű európai akkreditációval rendelkező rákcentruma. Itt működik jelenleg a kontinens második legnagyobb forgalmú (évente több mint 1000 primer emlőrák szakellátása), komplex komprehenzív ellátást nyújtó emlőellátó egysége.

A speciális emlősebészeti vizsgára egész Európából illetve a kontinensen túlról is jelentkeznek sebészek, akik megfelelnek a vizsga magas szintű alapfeltételeinek. A feltételek között szerepel például, hogy legalább egy évet dolgozott olyan centrumban ahol évente legalább 150 emlőműtét történik, az elmúlt 3 évben igazoltan részt vett nemzeti vagy nemzetközi emlősebészeti továbbképzésen, nemzetközi konferencián, igazolni tudja műtéti gyakorlatát az asszisztált és elvégzett emlőműtétekkel, van a szakterületből tudományos publikációja.

Az Országos Onkológiai Intézetben 2017 június végén egy holland, két török, egy román, egy kolumbiai és egy egyiptomi sebészkolléga vizsgázott online. Az írásbeli vizsgát sikerrel teljesítők október elsején Nápolyban mehetnek a szóbeli vizsgára - olvasható a közleményben.

"Az emlősebészeti vizsga írásbeli részének közép-kelet európai centrumaként otthont adva a magyar szakemberekhez is közelebb kerül a korszerű emlősebészet, elősegítve ezzel az onkológiai sebészet színvonalának emelését női honfitársaink leggyakoribb rosszindulatú daganatának gyógyításában" - emelte ki az intézet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!