Ezekkel a trükkökkel könnyedén megküzdhetsz a vizsgadrukkal!

Belföld, 2023.04.16

Az életünk során biztosan találkozunk vizsgadrukkal, hiszen ha az egyes dolgozatok nem is, akkor a nyelvvizsga vagy az érettségi biztosan előhozza.

Tanulás Senki nincs jóban vele, hiszen hirtelen csap le és okoz problémát az agyban. A mértéke főként attól függ, hogy ki és mennyire bírja a stresszt, viszont emellett nagy hatással van rá az is, hogy mekkora a tétje az adott vizsgának. Számtalan kellemetlen tünetet okoz, ami miatt nem úgy teljesítünk, ahogy szeretnénk.  

Ebben a cikkben olyan trükköket hoztunk el most neked, amelyekkel hatékonyan küzdhetsz meg a vizsgadrukkal.

Ezek a dolgok sokat segíthetnek, hogy jobban érezd magad

Izzadó tenyér, hasi görcsök, leblokkolás, remegő térdek, hasmenés, esetleg ájulás – Neked is ismerősek? Ezek mind a vizsgadrukk következményei. Úgy érzed, hogy a felkészülés hiábavaló volt, és a Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa sem segített, hogy kellő tudással állj oda a nagy napon? Nem jelentettek elegendő segítséget a kész vázlatok, fogalmi gyűjtemények, évszámok és a fontos információk? Akkor ne feledd, hogy a vizsgadrukk teljesen normális jelenség, mindenkinél jelentkezik, nem te vagy rosszul bekötve.

Nagyobb probléma, ha túlzott mértéket ölt, hátráltat abban, hogy odatedd magad és mindent elmondj, amiről úgy gondolod, hogy a témához kapcsolódik. Nem kell azonban ellenségként tekinteni a vizsgadrukkra, főleg, ha tényleg csak mértékkel jelentkezik és esetleg még segít is abban, hogy koncentráltabbak legyünk.  

Mindenképpen aludj eleget!

Nem kell a párna alá tenni a történelem érettségi tételeket, hogy azok majd így jobban a fejedbe mennek. Itt most tényleg a pihentető alvásra gondolunk, amely kicsit sem felesleges időtöltés, nem veszi el az időt a tanulástól, a javadat szolgálja. Amíg alszol, az agyad pihen. Persze közben nem tudsz még több tudást magadba szívni, de ahhoz, hogy az előzőleg megtanult dolgok a fejedben maradjanak és értelmet nyerjenek, fontos, hogy pihenj. Nemcsak mennyiségről, hanem minőségről is szó van.  

Felejtsd el a telefont, a laptopot, próbálj meg elalvás előtt olvasni egy keveset és kikapcsolni, hogy másnap újult erővel indulhass útnak. A pihenés viszont nem kell, hogy csak alvást jelentsen, hiszen tanulás közben is fontos, hogy néha megállj egy 10 percre és mozogj egy keveset, igyál, esetleg kapj be néhány falatot. Iktass be egy rövid sétát, hogy aztán frissen és üdén folytathasd a dolgaidat.  

Ne engedj teret a negatív gondolatoknak!

Amikor vizsgadrukkot érzel, akkor valószínűleg azonnal jönnek a negatív dolgok, amik aztán elérik, hogy azt hidd, semmit sem tudsz. Mindenképpen előzd meg vagy ismerd fel a problémát, hiszen ezek a gondolatok nagyon mélyre tudnak vinni. Alakítsd át őket, vegye át a helyét pár szép emlék, amely segít abban, hogy mélyeket lélegezz és megnyugodj. Gondold át azt a napot, amikor vizsgázol, onnantól kezdve, hogy bemész az ajtón, egészen addig, amíg végzel a tétellel és mosolyogva távozol. Ezek a gondolatok megnyugtatnak és segítenek abban, hogy tényleg jó jegyet szerezz.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!