Falfirkák a mindennapjainkban

Belföld, 2020.01.19

A graffiti története igen régre nyúlik vissza. Az eredetileg olasz jövevényszó, az Egyesült Államokból származó fogalom egy jelentéssel bíró szimbólumot takar.

profitakaritokboltja.hu Már az ókorban is megjelentek erre a stílusra emlékeztető mintavilágok. A graffiti napjainkban szóró festékkel készül, mindenkinek mást jelképez, így ezáltal megítélése is eltérő.

Graffiti anno

Újkori története New Yorkból indult, és a városi falfirkálással kezdődött. A helyzet olyannyira elharapódzott, hogy törvényi szabályozása vált szükségessé. A törvényi szabályozás elterjedt Európában is. A graffiti egy kommunikációs mód, amely legtöbbször kívülállók számára érthetetlen információ vagy éppen halandzsa marad. Rajzok és szövegek egyedi kompozíciója a graffiti, amely mára nagyon nagy változáson ment keresztül.

Graffiti most

A divatjelenségként induló szóró festékezés mára művészeti ággá fejlődött. A graffitit jelenleg, mint underground művészeti ág tartják számon. Egyes munkák már kortárs múzeumok falait is díszítik. Sőt, versenyeket és kiállításokat is rendeznek a témában, mind hazai és nemzetközi porondon egyaránt, továbbá magyar díjazott is van a területen. Sok országban és városban már profi csapatokat bíznak meg utcák, házfalak graffiti stílusú dekorációjának az elkészítéséhez.

A graffiti elleni küzdelem

Ezzel a főként nem kívánt dekorációs elemként ismert rajzzal és/vagy írással mindazonáltal a legtöbben a vandalizmus során találkozunk.

A festéssel vagy szórópisztollyal készített felületekkel szemben van a legkönnyebb dolgunk. Ezeket az alkotásokat akár ki is javíthatjuk, a nem tetsző részeket vagy akár az egészet át is festhetjük. Ezek ugyebár 100 százalékosan kültéri megoldások, így egyes esetekben a felület festése meglehetősen költséges is lehet. Költséghatékonyabb, gyorsabb és kényelmesebb megoldás ilyen esetekben a graffiti eltávolító szerek bevetése. Ezek számos kiszerelésben és kivitelben kaphatóak. Sőt, a termékek között megtalálhatóak a különböző festék típusok oldására alkalmas vegyszerek is.

Azt, hogy melyik graffiti művészet, és melyik egy eltávolításra szoruló falfirka, azt minden esetben a megítélő szeme dönti el. Egy graffiti megítélésekor eldől, hogy Ön milyen műkritikus, aztán ízlése szerint dönthet a sorsáról. Amennyiben az eltávolítás mellett döntött, nézze meg alaposan a felületet és azt, hogy azon milyen felhordott anyaggal áll szemben. Kiválasztva a megfelelő tisztítószert, könnyedén megszabadulhat a graffititől.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!