Felmentő ítélet a Pillangó utcai metróbaleset ügyében

Belföld, 2024.01.30

Bűncselekmény elkövetésének hiányában felmentette a vádak alól a Pillangó utcai 2016-os metróbaleset ügyében eljárás alá vont metróvezetőt és forgalomirányítót kedden első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a két dolgozót a vasúti közlekedés tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével, valamint közérdekű üzem működésének gondatlan megzavarásával vádolta az ügyészség.

A 2-es vonal Pillangó utcai felszíni megállójában 2016. december 5-én reggel egy metrószerelvény hátulról egy álló, utasbeszállásra váró másiknak ütközött.

A vádhatóság szerint a két vádlott gondatlan magatartása miatt következett be a baleset, amelyben 21-en sérültek meg: öten súlyosan, a többiek pedig könnyebben.

A metróközlekedésben is jelentős mértékű zavar keletkezett: a 2-es metróvonal forgalma hosszabb ideig szünetelt, 164 "menet" kimaradt, ezek pótlására 45 pótlóbuszt kellett beállítani, a forgalom szünetelése körülbelül 94 ezer utast érintett. Az eseménysor egyúttal különösen nagy mértékű, 158 millió forintot meghaladó kárt okozott - írta a törvényszék.

A közleményben kitértek arra, hogy a vádlottak - a hátulról érkező szerelvény vezetője és a forgalomirányító - tagadták a terhükre rótt cselekmények elkövetését, "érdemi védekezést terjesztettek elő", amelyben részletesen számot adtak a történésekről, előzményekről és az egész rendszer műszaki működéséről.

A bíróság által meghallgatott szakértők megállapítása szerint a baleset "egy műszaki hiányosság" miatt történt.

A bizonyítási eljárás eredményeképpen az elsőfokú bíróság a vádlottakat bűncselekmény elkövetésének hiányában felmentette az ellenük emelt vád alól.

Az ítélet ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, így az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!