Felvételi - NKE: jelentősen nőtt a felvett hallgatók száma

Belföld, 2023.07.26

Csaknem 2300 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a szeptemberben induló új tanévben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), több mint 300-zal több, mint tavaly - közölte az intézmény az MTI-vel. Hozzátették: az egyetem több karán is volt olyan szak, amelyen bőven 400 pont feletti teljesítményre volt szükség a bejutáshoz.

A közleményben azt írták, az elmúlt év adataihoz képest még kedvezőbben alakultak az idei felvételi számok az NKE-n, csaknem 17 százalékkal többen jelentkeztek az egyetemre.

Hozzátették: 2266 jelentkező nyert felvételt az általános eljárásban, a legtöbben, 955-en az államtudományi és nemzetközi tanulmányok karon kezdik meg első tanévüket egyetemistaként. A nappali munkarendű, támogatott alapszakok közül a nemzetközi igazgatási szak magyar és angol nyelven induló képzésére egyaránt 440 ponttal lehetett bejutni, míg a közigazgatás-szervező szakra 356 pont kellett.

Az államtudományi osztatlan képzésen 400 pont volt a bejutási szint. A mesterszakok közül az International Public Service Relations angol nyelvű képzésére 75, a nemzetközi tanulmányok és a nemzetközi közszolgálati kapcsolatok szakokra egyaránt 72 pontra volt szükség.

Az NKE tájékoztatása szerint a rendészettudományi karon 733 elsőéves kezdi meg a tanévet szeptemberben. Az alapszakok közül a bűnügyi, a bűnügyi igazgatási és a rendészeti igazgatási képzésen bőven 400 pont feletti teljesítmény kellett a bejutáshoz, de a rendészeti és a katasztrófavédelmi képzés esetében is volt olyan szakirány, ahol több mint 360 pontra volt szükség.

A hadtudományi és honvédtisztképző karon 404 elsőéves kezd ősszel. A nemzetközi biztonság- és védelempolitika képzés az egyik legnépszerűbb szak, amit a 431 pontos bejutási küszöb is jelez. A honvédtiszti alapképzésben 292 és 384 pont között volt a határ - írták.

Hozzátették: a víztudományi karon 174-en kezdhetik meg első tanévüket, itt a nappali képzések közül az építőmérnöki szakon volt a legmagasabb a pontszám, a környezetmérnöki és a vízügyi üzemeltetési mérnöki szakon 206 és 241 pont között kellett teljesíteni.

Közölték azt is, az NKE idén is több szakra hirdet pótfelvételit, erről az intézmény később ad tájékoztatást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!