Felvételi - Rekordszámú elsőéves a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

Belföld, 2023.07.27

Minden eddiginél több, 3367 hallgató nyert felvételt idén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szeptemberben induló képzéseire, ez 32 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Hozzátették: az elsőévesek több mint fele, 1708 hallgató a rendkívüli ütemben fejlődő agrár- és élelmiszertudományi képzési területen kezdi meg tanulmányait, ami a nemzetgazdaság szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír.

"A MATE-ra felvett elsőéves hallgatók rekordmagas száma egyértelműen azt mutatja, hogy az intézményünkbe vetett bizalom folyamatosan növekszik és az alapítványi működési forma is beigazolta a hozzá fűzött reményeket" - idézték Gyuricza Csaba rektort a közleményben.

A tájékoztatás szerint a legtöbb elsőéves Gödöllőn kezdheti meg tanulmányait. Az ottani Szent István-campusra 1132, a budai campusra 898, a kaposvári campusra 736, a keszthelyi Georgikon campusra 236, a gyöngyösi Károly Róbert-campusra 325, a szarvasi képzési helyre pedig 40 diákot vettek fel.

A legmagasabb hallgatói létszámmal a mezőgazdasági mérnöki alapképzés indul (262), ezt követi a kertészmérnöki (248), az élelmiszermérnöki (222), a tájrendező és kertépítő mérnöki (155), majd a gépészmérnöki alapképzés (148). Rendkívül népszerű az ötéves osztatlan agrármérnöki képzés is, amelyre százan kerültek be - ismertette az egyetem.

Azt írták, a kaposvári szakok idén kiemelten sok felvételizőt vonzottak, hiszen tavalyhoz képest 65 százalékkal többen nyertek felvételt a campusra. Különösen népszerűek voltak a pedagógiai képzések, amelyekre a tavalyihoz képest idén több mint kétszer annyian kerültek be. Az egyik legnépszerűbb szak a gyógypedagógia alapképzés volt, amelyre 143 hallgatót vettek fel.

A közleményben kitértek arra is, hogy szeptemberben induló szakirányú továbbképzéseire további felvételizőket vár az egyetem. Ezekre a korábban megszerzett diplomára alapuló képzésekre - a többi között a szőlő- és borgazdasági, a talajtani és a vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki képzésre - augusztus 15-ig lehet jelentkezni a MATE honlapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!