Felvételi - Történetének legnagyobb felvételi létszámát érte el a Debreceni Egyetem

Belföld, 2023.07.27

Az augusztusi pótfelvételi eljárásokkal együtt várhatóan több mint 11 400 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait ősztől a Debreceni Egyetemen (DE), amely történetének legnagyobb felvételi létszámát érte el - közölte a felsőoktatási intézmény oktatási rektorhelyettese sajtótájékoztatón csütörtökön, Debrecenben.

Bartha Elek elmondta, az egyetemre az idei felvételi eljárásban 19 676-an jelentkeztek, amelyből az első helyes jelentkezők száma 11 351 volt; ezek az adatok jóval felülmúlják a 2022-es, több mint 15 ezres összjelentkezői létszámot és a 2019-es, rekordnak számító évet is, amikor 16 502 jelentkezőt regisztráltak.

Alapképzésre 2023-ban 8087-en, mesterképzésre 1611-en, osztatlan képzésre 1293-an, míg felsőoktatási szakképzésre - a megváltozott szabályok miatt jóval kevesebben - 360-an jelentkeztek, ezek a számok nagyjából tükrözik a felvételi arányokat és létszámokat - sorolta a rektorhelyettes.

Az általános felvételi eljárásban 8019, a keresztfélévesben 384, az angol nyelvű képzésekben 2178, a doktori képzésben pedig 240 hallgatót vettek fel, ehhez jön még a pótfelvételi és a határon túli felvételi eljárásokban várható körülbelül 640 hallgató, így a becslések szerint augusztus végére 11 461 lesz a Debreceni Egyetem elsőéves hallgatói létszáma - mondta.

Bartha Elek megjegyezte, a ilyen magas felvételi létszámra nem volt még példa a felsőoktatási intézmény történetében.

A részletekre kitérve az oktatási rektorhelyettes kifejtette, az alapképzésben 35, a mesterképzésben 26, az osztatlan képzésben pedig 9 százalékos emelkedés volt tapasztalható a felvettek számában, a felsőoktatási szakképzésre felvettek jelentős csökkenésével is 23 százalék volt az átlagnövekedés.

A finanszírozás szerinti bontásban 76 százalékkal növekedett az önköltséges képzésekre felvettek száma 2022-höz képest, ugyanez az adat az állami ösztöndíjas képzésekre vetítve 15 százalék volt. A legnépszerűbb debreceni képzési terület az általános felvételi eljárásban az orvos- és egészségtudomány volt, képzéseikre 1531 jelentkezőt vettek fel, ezt követte a gazdaságtudományok és a pedagógusképzés, amelyekre 1322, illetve 1048, többségében állami ösztöndíjas nyert felvételt.

A gazdaság-, az egészség- és a bölcsészettudományi karok vették fel a legtöbb hallgatót, az angol nyelvű képzések tekintetében a legtöbb külföldi hallgató az általános orvostudományi karra került be, ezt követi az informatikai, a műszaki, az egészségtudományi kar - emelte ki Bartha Elek.

Érdekességként megemlítette, a legnépszerűbb szakok az ápolás és betegellátási, a jogász, a gyógypedagógus, az óvodapedagógus, az igazságügyi igazgatási, valamint az általános orvosi szakok voltak, mesterszakok tekintetében pedig a tanári, a pszichológiai és az egészségügyi menedzser szakokra jelentkeztek a legtöbben.

Forisek Péter tanárképzési főigazgató a tájékoztatón elmondta, a tanárképzési szakokra 38 százalékkal több jelentkezőt vettek fel, mint tavaly, ezzel pedig megfordult a korábbi csökkenő trend. Valamennyi szak esetében több hallgatót vettek fel, mint az elmúlt években, az egyik legnagyobb szakpárra, a testnevelés-gyógytestnevelésre például 38 hallgató jutott be.

Hozzátette, a felvételi adatok azt is mutatják, hogy sikeres volt az egyetem új beiskolázási rendszere, a kialakított szociális médiarendszer és a különböző rendezvények pedig vonzóak volt a Debrecenben és a térségében tanuló középiskolások számára.

Pósánné Rácz Annamária, a DE oktatási főigazgatója elmondta, a pénteken induló pótfelvételi eljárásban augusztus 6-ig jelentkezhetnek azok, akik az általános felvételi eljárásban nem nyertek felvételt, vagy nem adták be a jelentkezésüket.

A pótfelvételin a felvételizők elsősorban önköltséges képzésekre jelentkezhetnek, de alap és osztatlan képzésben állami ösztöndíjas helyeket is meghirdet a DE az agrár, a műszaki, az informatika, az orvos- és egészségtudomány, a pedagógus és a természettudományi területek egyes szakjain, valamint edző alapképzési szakon - tette hozzá az oktatási főigazgató.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!