Felvételi - Mintegy ötezer hallgatót vettek fel a Pécsi Tudományegyetemre

Belföld, 2016.07.27

A tavalyinál hat százalékkal több hallgatót vettek fel idén a Pécsi Tudományegyetemre (PTE), ahol 4856-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint az új hallgatók több mint fele a PTE alapképzéseire jutott be, az osztatlan és mesterképzéseken a felvettek 35 százaléka fog tanulni.

A jelentkezők továbbra is a nappali munkarendet és az állami ösztöndíjas finanszírozási formát preferálták: a felvettek 70 százaléka teljes idős képzésen, 80 százalékuk állami ösztöndíjasként kezdheti meg tanulmányait.

A PTE ismertetése szerint a képzések között továbbra is a legnépszerűbb az általános orvos, az ápolás és betegellátás, valamint a pszichológia szak. A ponthatárok a kommunikáció és médiatudomány, a jogász, a nemzetközi tanulmányok és a gazdaságtudományok képzési terület alapképzési szakjain voltak a legmagasabbak.

A létszámnövekedésben az osztatlan tanári képzések (263 hallgató), az egészségtudományi szakterület szakjai, valamint a műszaki terület duális képzései is szerepet játszanak - írták a közleményben, amelyben az utóbbi négy év legeredményesebb felvételi eljárásának nevezték az ideit.

A jelentkezők számában 9 százalékos növekedést ért el a pécsi egyetem a tavalyihoz képest, első helyen 6 százalékkal többen jelölték meg a PTE-t, mint 2015-ben.

Az egyetem eredményeit tovább javítja a Stipendium Hungaricum program keretében Pécsre érkező külföldi hallgatók és a pótfelvételi eljárásban bekerülők száma. Így ősszel - várhatóan - több mint 6000 új hallgató kezdi meg tanulmányait - idézték az összegzésben Berke Gyula oktatási rektorhelyettest.

Azok, akiket nem vettek fel, a pótfelvételi eljárás keretében a PTE "széles képzési kínálatából" választhatnak továbbtanulási lehetőséget - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!