Fokföldi papagáj érkezett a debreceni állatkertbe

Belföld, 2024.01.25

A Nagyerdőben eddig sosem tartott új faj képviselője, egy fiatal fokföldi papagáj érkezett a debreceni állatkertbe a Szegedi Vadasparkból - közölte az intézmény vezetője az MTI-vel csütörtökön.

Nagy Gergely Sándor tájékoztatása szerint az egyelőre ismeretlen nemű jövevény már megtekinthető a papagájröpde-soron. A látogatók a hétvégi Csicsergő családi nap alkalmával is megcsodálhatják a fokföldi papagájt - tette hozzá.

Nagy Gergely Sándor kiemelte: a fokföldi papagáj (Poicephalus robustus) Afrika déli csücskének örökzöld erdőiben honos, sőt ő a Dél-afrikai Köztársaság egyetlen endemikus, csak ott élő papagájfaja.

Élőhelyén különféle magvakkal és gyümölcsökkel táplálkozik: kedvencei a sárgafa fajok termései, amelyek magjainak terjesztésében fontos ökológiai szerepet játszik. Négy-öt éves korára válik ivaréretté, költőodúját is előszeretettel alakítja ki sárgafák törzsében, ezután pedig a hím és a tojó felváltva ül a tojásokon.

Élőhelyének csökkenése és az illegális kereskedelem miatt jelenleg sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, természetes egyedszáma pedig 730-1200 közé tehető. Európai állatkertekben viszonylag ritka, mivel összesen tíz - ebből két hazai - intézményben találkozhatunk vele - ismertette Nagy Gergely Sándor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!