Fülöp Attila: a fogyatékossági ügy közösen vihető sikerre

Belföld, 2021.10.13

Ha fogyatékossági ügyben sikert akarunk elérni, akkor - a kaposvári példához hasonlóan - az is kell, hogy támogassa a város, a kormány, az országgyűlési képviselő, és legyen egy civil szervezet, amely magáénak érzi - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Kaposváron az új, támogatott lakhatást biztosító lakóegységek megnyitó ünnepségén.

Fülöp Attila felidézte: a fogyatékossággal élő embereket korábban több száz lakójú intézményekben helyezték el, elzárva a településektől és a többi embertől. Ma a kormány a Széchenyi-programon keresztül az ország 160 pontján biztosít forrást a kaposvárihoz hasonló, 6-12 személyes támogatott otthonok kialakításához, hiszen ez biztosít jobb minőségű életet az érintettek számára - tette hozzá.

Az államtitkár fontosnak nevezte azok megbecsülését, akik a fogyatékossággal élőket segítő területeken dolgoznak, lelkileg és fizikailag is megterhelő munkát végezve. Emlékeztetett a miniszterelnök múlt heti bejelentésére, miszerint 2022. január 1-jével 20 százalékkal emelik a szociális területen dolgozók bérét, bármilyen fenntartású intézményről legyen szó.

Az eseményen Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester üzenetét Dér Tamás alpolgármester olvasta fel. "Kaposvár nem vigaszt, hanem kapaszkodót kíván nyújtani azoknak, akik kérik, és el is fogadják, hogy közös munkával tegyük élhetőbbé a várost" - fogalmazott a városvezető. Azt kívánta, hogy az új lakóegységekbe költözők teljesebb, minőségibb életet tudjanak élni, leljenek igazi menedékre és érezzék otthonuknak Kaposvárt is.

A Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete által megvalósított, 12 fogyatékos embernek otthont adó kaposvári lakóegység 43 millió forintos költségéhez az Emmi 13,3 millió, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetsége 10,7 millió, Kaposvár 3 millió forinttal járult hozzá.

Hegedüs Lajos, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének elnöke elmondta, a 42 éves, 3 ezer taggal rendelkező civil szervezet 25 intézményt működtet megyeszerte. Több mint 200 embert foglalkoztatnak, akik közül 140 fogyatékos vagy megváltozott munkaképességű. Tevékenységük sokféle szolgáltatást felölel, a csecsemők korai fejlesztésétől kezdve a hospice-ig.

Az új lakóegységet egy egyesületi tulajdonban lévő épület korábban műhelyként szolgáló hátsó részéből alakították ki. Az épület első részében saját varrodát és saját termékeket árusító boltot működtetnek.

Azért döntöttek az átalakítás mellett, mert 18-an várakoztak már arra, hogy bekerüljenek egy bentlakásos intézménybe - mondta az egyesület vezetője. Most ugyan 12 embert el tudtak helyezni közülük, de azóta újabb 8 taggal bővült a várólista, ami azt mutatja, hogy komoly igény lenne erre a méltóságteljes, önálló életet lehetővé tevő ellátásra - tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy a megemelkedett árak miatt nem tudtak kivitelezőt fogadni, ezért a saját műszaki részlegüket fejlesztették fel, nyugdíjas külsős szakembereket igénybe véve. Az átalakítás során 24-28 négyzetméteres stúdiólakásokat és közösségi tereket hoztak létre. Az intézményben 24 órás segítő szolgálat áll a lakók rendelkezésére. A civil szervezet munkáját megyei szinten 70 állandó és ennél is több időszakos önkéntes segíti.

Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének elnöke a megnyitón azt mondta, somogyi tagszervezetük tevékenysége példaértékű az évtizedek alatt kiépített összetett, komplex ellátórendszerük miatt.

Gelencsér Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a fogyatékossággal élő emberek számára az egyik legfontosabb a munkához való hozzáférés, a megélhetés biztosítása. Kaposváron 2010-ben 600 megváltozott munkaképességű ember dolgozott, ma 1500 körül van ez a szám - ismertette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!