Garanciákat és megélhetési biztonságot követel az MSZP a munkavállalóknak

Belföld, 2020.06.21

Garanciákat és megélhetési biztonságot követel az MSZP a magyar munkavállalóknak - közölte a párt alelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Komjáthi Imre szerint a Fidesz az elmúlt tíz évben leépítette a szakszervezeti jogokat, ellehetetlenítette a sztrájkjogot, a "rabszolgatörvény" elfogadásával túlzott túlórakeret megállapításával sújtotta a munkavállalókat, a koronavírus-járvány miatti felhatalmazási törvény árnyékában pedig elfogadott egy jogszabályt, amely a Békés Megyei Kormányhivatal döntése alapján 24 havi munkaidőkeretet biztosít a munkaadóknak. Ez újabb arculcsapása a szakszervezeteknek - vélekedett.

Mint mondta: helyre kell állítani a munkavállalói egyéni és kollektív jogokat, ezért a párt azt javasolja, hogy a szakszervezetek részesüljenek a személyi jövedelemadó egy százalékában, az állam pedig tegyen mellé még egy százalékot.

A munkanélküliek mintegy fele nem kap ellátást, pedig a munkájukat elvesztőknek azonnali segítségre van szükségük, ezért a párt követeli az álláskeresési járadék időtartamának 9 hónapra, összegének pedig minimum százezer forintra emelését - emelte ki Komjáthi Imre.

Szorgalmazta: a járvány okozta válság következtében az elbocsátás veszélyének kitett munkavállalók esetében a bérük 80 százalékának állami támogatását nettó 180 ezer forint összegig a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapig biztosítsa az állam, és ezt azok a munkavállalók is igényelhessék, akik március elseje után elvesztették állásukat.

Az MSZP esélyteremtő, gondoskodó államban hisz: esélyt kell teremteni azoknak, akik tudnak és akarnak dolgozni, és gondoskodni kell azokról, akik valamiért elvesztették munkaszerző-képességüket - hangsúlyozta.

Komjáthi Imre beszélt arról is: a nagyvállalatok tavaly több ezer milliárdos nyereséget küldtek az anyavállalatnak, pedig azt a magyar dolgozók termelték meg. Az MSZP ezért azt javasolja, hogy a profit egy részét egyenlő részben osszák fel a profitot megtermelő dolgozók között.

A párt javaslata szerint útját kell állni az irreálisan magas vezetői fizetéseknek is, ezért követelik, hogy a vezetők bónusza ne haladhassa meg az alapbérük 20 százalékát, a 10 millió forintot meghaladó bérek pedig ne legyenek levonhatóak a vállalat adóalapjából, mint költség.

Az MSZP a magyar dolgozókat védi, biztonságot és tisztességes megélhetést szeretne a munkavállalóknak, hogy a minimálbér is biztosítsa a tisztes megélhetés feltételeit, és hogy "az előrejutás érzése ne csak a fideszes elit kiváltsága legyen" - fogalmazott az alelnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!