Gulyás: a főváros új vezetése nem támogatja a dél-budai centrumkórházat

Belföld, 2019.11.28

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén kiderült, hogy az ottani többség jelenlegi formájában nem támogatja a dél-budai centrumkórház-beruházást, továbbá nem kíván hozzájárulni az egészségügyi fejlesztések finanszírozásához - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely jó hírként értékelte, hogy szerdán eldőlt, Budapest rendezheti a 2023-as atlétikai világbajnokságot. Ehhez kétszer kellett győzni, mert nem volt elég elnyerni a rendezés jogát, hanem az újonnan választott budapesti vezetést is meg kellett győzni arról, hogy Budapestnek is érdekében áll az esemény megtartása, amelyhez kapcsolódóan Budapest legnagyobb zöld beruházása valósulhat meg - mondta. A miniszter ezzel párhuzamosan rossz hírnek minősítette, hogy a fővárosi többség elutasította a Fidesz-KDNP azon két módosító javaslatát, amely a budai szuperkórház eredeti tervek szerinti felépítéséről, valamint arról szólt, hogy a főváros is fordítson 10 milliárd forintot az egészségügyi intézmények korszerűsítésére. Gulyás Gergely közölte, a főpolgármester kérésére a jövő hétre összehívják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, ahol tárgyalhatnak azokról a feltételekről, amelyeket a közgyűlés megfogalmazott. A miniszter elmondta, ezen a találkozón igyekszik majd meggyőzni Karácsony Gergelyt arról, hogy a közgyűlés ne vétózza meg a szuperkórház építését, továbbá arról is, hogy járuljanak hozzá valamivel a budapesti egészségügyi kiadásokhoz, ha valóban prioritásként kezelik azt. A városvezetés pozícióját is hitelteleníti ugyanis, ha egyetlen fillért sem hajlandók egészségügyi ellátásra költeni a 300 milliárd forintos költségvetésből - tette hozzá. Szólt arról is, a főváros feltételeinek többsége a kormány tervei között is szerepel, de van olyan is, amely a jövő évi költségvetésben már benne van, így törvény van róla. Emlékeztetett, a kabinet szerdán hozott határozatot a két érintett kerület, Csepel és Ferencváros ellenzéki többségű képviselőtestületének döntéseiről.

Kiemelte, a kormány egészségügy fejlesztése melletti elkötelezettsége egyértelmű, amit az is mutat, hogy a jövő évi egészségügyi fejlesztésekre 42 milliárd forint áll rendelkezésre az Egészséges Budapest Programban. Karácsony Gergely kijelentéseire reagálva megismételte, Budapesten ma is több CT-berendezés van, mint ahány kerület, de a kormány nyitott az ezek növeléséről szóló egyeztetésre.

A Gyurcsány-kormány által megkötött négyes metró szerződéssel összefüggő vizsgálatról a miniszter elmondta, az Európai Unió büntetést helyezett kilátásba, ami 50-60 milliárd forint értékű lehet. Tárgyalnak arról, hogy Magyarországot a lehető legkisebb kár érje, és a büntetés a lehető legalacsonyabb legyen.

A dugódíj bevezetéséről megismételte, a kormány nem támogatja ezt. Emlékeztetett, hogy Demszky Gábor korábbi főpolgármester idején vállaltak erre vonatkozó kötelezettséget. Hozzátette: a főváros úgy nyilatkozott, be kívánják vezetni, most várják az erre vonatkozó elképzeléseket. Megjegyezte: ha érkezik a fővárostól olyan kérés, hogy segítsen arról tárgyalni, hogy az Európai Unió mentse fel Magyarországot ezen kötelezettség alól, akkor erre készen állnak. Ugyanakkor a főváros nem fogalmazott meg ilyen kérést, hanem azt jelezte: szeretnék bevezetni a dugódíjat.

Gulyás Gergely elmondta, a központi közigazgatásban megszűnt a szabadságok pénzben történő megváltásának lehetősége, a kormány pedig hajlandó egységes, a polgármesterekre is vonatkozó végkielégítési szabályokat bevezetni, amennyiben erre az önkormányzatoktól felkérést kapnak.

A Borkai Zsolt volt győri polgármester ügyében megfogalmazott kérdésre válaszolva elmondta, alapos a gyanú, hogy zsarolás történt, ami példátlan az eddig is durva viták jellemezte magyar politikai életben. Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek szerint a zsarolás mögött a DK-s Czeglédy Csaba állhat, a tárcavezető azt mondta, erről eddig ő is csak a sajtóban olvasott. Gulyás Gergely közölte, a katasztrófavédelem napi szinten végez méréseket a Mátrai Erőműnél, de nem talált vegyi határérték-átlépést.

A miniszter kérdésre úgy fogalmazott, súlyos tévedés összekeverni Varga Judit igazságügyi miniszter és Dobrev Klára DK-s európai parlamenti képviselő felmenői kommunista rendszerben végzett cselekedeteinek súlyát, ugyanakkor minden esetben, így ebben a kettőben is igaz, hogy senki nem felelős szülei, nagyszülei tetteiért.

A miniszter elmondta, sok helyen, de különösen az Egyesült Államokban kapott nagy visszhangot a Hungary Helps Program, amely azért sikeresebb bármely más nemzetközi segélyakciónál, mert közvetlenül az érintett rászorulóknak, például háborús övezetekben található egyházi közösségeknek, kórházi fenntartóknak biztosít segítséget. Aláhúzta, a világban 245 millió üldözött keresztény él, az ő helyzetükkel szemben pedig nem lehetnek közömbösek, akik érzékenyek a valós emberi jogi kérdésekre.

Gulyás Gergely a Budapest-Belgrád vasútvonal építésével kapcsolatban emlékeztetett, a kivitelezőkkel aláírták a szerződéseket, így az építkezés körülbelül 3 évig fog tartani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!