Gulyás: november 15-től 480 forintban maximálják a benzin és a gázolaj árát (4. rész)

Belföld, 2021.11.11

    Magyarország volt Európában az első, amely lehetővé tette a harmadik oltás felvételét - mondta a miniszter. A negyedik oltásra vonatkozó kérdésekre válaszolva kifejtette, ez olyan orvostudományi kérdés, melyet folyamatosan vizsgálni kell. Az ehhez esetlegesen szükséges oltóanyag rendelkezésre áll.

Az orvosi okból oltatlanok azonos jogokkal rendelkeznek, mint a védettek, de esetükben éppen egészségügyi állapotukból fakadóan érdemes megfontolni, milyen közösségi rendezvényen vesznek részt - hangsúlyozta.
Gulyás Gergely kitért arra: az Országgyűlés Fidesz-frakciójában mindenkivel szemben elvárás, hogy oltassa be magát, és ő úgy tudja, az érintett képviselők mindegyike eleget is tett ennek. Oltottak a kormány tagjai, és meglepődne, ha lenne olyan államtitkár, aki nem vette fel az oltást - tette hozzá.

A miniszter az Országgyűlés sajátos alkotmányos helyzetével és a képviselők jogállásával indokolta azt, hogy a parlamenti képviselőknek nem kötelező beoltatniuk magukat.

Gulyás Gergely a járványügyi intézkedések szükségességét firtató kérdésre közölte, hogy születhetnek még újabb döntések, de a kormány a legfontosabbnak azt tartja, hogy mindenki oltassa be magát. Az európai országok többsége, köztük Magyarország nem fertőzöttségi szintekhez köti a járványügyi intézkedések bevezetését. Az ingyenes parkolás újbóli bevezetése nem merült föl - mondta.

A miniszter jelezte, jövő keddre elkészül a felmérés arról, mekkora az átoltottság az iskolákban. Az oltás pedig a megbízási szerződéssel foglalkoztatott óraadó tanároknak is kötelező, ennek jogi környezetét meg kell teremteni - fűzte hozzá.

Gulyás Gergely a Puskás Arénában sorra kerülő labdarúgó világbajnoki selejtező járványügyi kockázatáról azt mondta, "aki három oltást megkapott, annak a kockázat minimális", de senkit nem beszélne le a maszkviselésről, mindenki el tudja dönteni, akarja-e hordani, vagy nem.

A miniszter az európai adatok és a magyar helyzet ismeretében jó döntésnek nevezte, hogy az október 23-i rendezvényeket korlátozások nélkül lehetett megtartani.

Arra a kérdésre, hogy elszólás vagy megengedett nyilatkozat volt-e Kósa Lajostól az, amikor Pintér Sándor belügyminiszter maghallgatása után közölte, a Belügyminisztérium vette meg a Pegasus kémszoftvert, valamint államtitoksértést követett-e el a fideszes politikus, Gulyás Gergely azt válaszolta, a hatóságnak kell megítélnie, mi minősül bűncselekménynek.

A belügyminiszternek a Pegasus-üggyel kapcsolatos tájékoztatásához tartja magát - szögezte le Gulyás Gergely, rámutatva arra, hogy a titkos információgyűjtésre használt technológiáról, technikai eszközökről egyetlen állam sem ad felvilágosítást. Véleménye szerint a politikai vitának azért része az ügy, mert a baloldali politika és "a magyar újságírás baloldala" azzá tette. Az a fontos, hogy 2010 óta nem volt jogellenes titkos információgyűjtés Magyarországon - szögezte le.

A titkos információgyűjtés során szerzett adatok felhasználása célhoz kötött és szigorúan szabályozott. A technológia fejlődésével a legnagyobb adatgyűjtők az informatikai cégek, esetükben azonban hiányoznak a garanciális szabályok.

A miniszter a budapesti városháza eladásával kapcsolatos hírekre reagálva azt közölte: a baloldali kormányoknak, állam- vagy városvezetésnek hagyománya a privatizáció, az állami vagyon elkótyavetyélése, "ész nélküli felhasználása". Úgy fogalmazott, a főpolgármesternek - aki egy hét alatt a teljes tagadástól a részleges beismerésig jutott - igazat kellene mondania.

A politikus szerint Karácsony Gergely főpolgármester ígéretei közül a hasznosak közé tartozott az, mely szerint a városházánál működő parkoló helyén parkot hoznának létre. Két év alatt az ügyben azonban nem történt semmi, ennek egyik lehetséges oka, hogy hosszú ideig azt mérlegelték, eladják-e az ingatlant.

Bige Lászlóval kapcsolatban megjegyezte, nem tartja meglepőnek, hogy "egy baloldali milliárdos a baloldal kampányát támogatja". Arra azonban felhívta az üzletember figyelmét, hogy a kampányfinanszírozásnak megvannak a törvényi keretei.

A miniszter leszögezte, Magyarország azon kevés ország közé tartozik, mely a kibocsátáscsökkentésre vonatkozó vállalásait teljesíti. Kifejtette, a klímacélkitűzések teljesítése atomenergia nélkül lehetetlen; ennek az unión belüli elismertetése nehéz kérdés, de az atomenergia használatában Magyarország nincs egyedül, Franciaország vezetésével tíz tagállam az uniós intézményekhez fordult, hogy a technológiát klímabarát energiaként ismerjék el.

Amikor a minisztert arról kérdezték, hogy Wahorn András képzőművész egy műsorban "pedofilmentegető kijelentést" tett, azt mondta, a jelenséget és az ilyen jellegű megnyilatkozást minden jóérzésű ember elítéli, elfogadhatatlannak tartja.

Kiemelte, hogy január 1-jével lesz pedagógusbér-emelés, s ha a választóktól a következő ciklusra is bizalmat kapnak, kiemelt nagy feladat lehet a pedagógusbér-felzárkóztatás.

Gulyás Gergely a ferihegyi reptérről azt mondta, amennyiben az állam visszavásárolja, szeretnék fejleszteni azt. A reptér tulajdonlása messze túlmutat a gazdasági aspektusokon, mert az nemzetbiztonsági, turisztikai szempont és fontos az országimázs miatt is.

A miniszter kérdésre válaszolva fontosnak nevezte, hogy az Európai Unióval sikerüljön elismertetni a nemzetiségek egyéni és kollektív jogait.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!