Gyermeknefrológiai és gyermek-gasztroenterológiai szakrendelés is indult Szentesen

Belföld, 2024.02.08

Gyermeknefrológiai és gyermek-gasztroenterológiai szakrendelés is indult Szentesen a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központhoz (SZAKK) tartozó centrumban - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint az elmúlt években nem volt gyermeknefrológiai ellátás Szentesen, így a gyerekeket Szegedre, a gyermekklinikára kellett elvinni. Januártól azonban az SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrumban is tartanak gyermeknefrológiai szakrendelést.

Bereczki Csaba, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója kifejtette, Szentesen az egyszerűbb eseteket látják el. Ilyen a magasvérnyomás-betegség, amit tradicionálisan a gyerekvese-gyógyászok látnak el, de a nem komplikált húgyúti fertőzések vagy az urológiai rendellenességek is, amelyek nem igényelnek bonyolult képalkotó diagnosztikai vagy laborhátteret. Emellett a gyerekek kontrollvizsgálatait is Szentesen végzik el.

Azokat a betegeket továbbra is Szegedre várják, akiknek súlyosabb a betegsége. A szakrendelésen a gyermeknefrológus igazgató mellett két másik orvos dolgozik. Egy kollégájuk másodszakvizsga képzésre jár, hamarosan ő is csatlakozik majd ehhez a csapathoz. A betegek nagy része Csongrád és Szentes környékéről, illetve Jász-Nagykun-Szolnok vármegye déli részéről és az orosházi régióból érkezik.

A szegedi gyermekklinikán létrehoztak egy mini szatellit műveseállomást a kicsiknek. Egyik hároméves gyermek páciens ugyanis folyamatos gyermekgyógyász orvosi felügyeletet igényel a hemodialízis ideje alatt. A mini dialízis-állomáson két gyermeket tudnak dializálni heti három-négy alkalommal.

Szentesen a gyermek gasztroenterológiai ellátás is indult januárban, ezen telefonos és e-mailes előjegyzés alapján fogadják heti egy alkalommal a pácienseket. A diagnosztika alapjai, az anamnézis felvétel, a beteg állapotának felmérése, a szűrés, az organikus betegség fennállásának megítélése és alapvető laborvizsgálatok elvégzése is megtörténhet Szentesen - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!