Gyulán 1,3 milliárd forintos útfejlesztés kezdődik a déli iparterületen

Belföld, 2023.08.09

Elkezdődött Gyulán az Airbus Helicopters Hungary mellett lévő déli ipari parkban egy újabb  fejlesztési szakasz, amelyet több mint 1,3 milliárd forintból valósít meg a Békés vármegyei város - közölte Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester szerdán az MTI-vel.

Elmondta, az önkormányzat 1 milliárd 193 millió forint európai uniós támogatást nyert el, amelyet 150 millió forint önerővel egészítenek ki.

A beruházás több mint nyolcezer négyzetméter magántulajdonban lévő területet érint, az önkormányzat először 43, változó méretű telekrészt szerzett meg, így alakult ki az a szélesség, amely lehetővé teszi, hogy 7 méter széles, két oldalán süllyesztett szegélyű utat alakíthassanak ki 824 méteren.

A fejlesztés során zárt csapadékvíz-elvezető csatornát építenek ki 840 méteren, kétezer méteren bővítik az ivóvízvezetéket is.

Kiépítenek gravitációs szennyvíz-gerincvezetéket is, alépítményi hálózatot a hírközlési hálózat elemeinek ellátására, továbbá 35 ledes közvilágítási lámpát létesítenek az úton. Földkábeles betáplálással új elektromos közcélú hálózatot építenek ki, lehetőséget biztosítva az út melletti ingatlanok későbbi villamos csatlakozásához - jegyezte meg.

Görgényi Ernő elmondta, a déli iparterületen jelenleg a legismertebb gazdasági szereplő az Airbus Helicopters Hungary, de több gyulai kisvállalkozás is működik itt, és továbbiakat is várnak. "Tehát az út megépítése helyi vállalkozások fejlődését ugyancsak segíti" - tette hozzá.

A fejlesztésnek - mivel az előző uniós ciklus forrásáról van szó - év végéig be kell fejeződnie. Hozzátette: a pályázat nem támogatja gyalogos és kerékpáros létesítmények építését, így ezeket más forrásból valósítják meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!