Hankó Balázs: a magyar szakképzés Európában a második helyen van

Belföld, 2024.05.22

Szintet lépett a magyar szakképzés, hiszen Európában a második helyen van - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára szerdán Szerencsen.

Hankó Balázs értékelése szerint ez annak köszönhető, hogy Magyarország - szemben más európai irányzatokkal - nem feledi a múltját és tradícióit. Ezért érzi a kormány szükségesnek azt, hogy a szakképzés megújulva, de a tradíciókhoz kapcsolódva épüljön tovább - mondta.

Elmondta, az ágazati tudásközpontok koncepciója is ezt foglalja magába, hiszen összekapcsolja a szakképzést a felsőoktatással és az adott térség meghatározó gazdasági vállalkozói szereplőivel. Ez a magyar gazdaság és a vállalkozások erősödését szolgálja - tette hozzá az államtitkár.

Hankó Balázs úgy fogalmazott, a szerencsi csokoládé és a helyi édességipar egy olyan brand, amely nemcsak a várost, hanem egész Magyarországot azonosítja. A kormány azt szeretné, ha ez tovább erősödne, ezért hoznak létre ágazati tudásközpontot a kisvárosban - jegyezte meg.

Az államtitkár elmondta, a szerencsi tudásközpontot élelmiszeripari és édesipari fókusszal indítják el úgy, hogy az legalább évente hatszáz tanulónak jelentsen lehetőséget, arra hogy bekapcsolódhasson.

Ehhez meg kell újítani az infrastruktúrát és olyan modern gépek is szükségesek, melyek a tradíciót megújult környezetben viszik tovább - mondta.

Hankó Balázs ismertette, Magyarországon már tízből hatan a szakképzést választják és bár hat százalékkal kevesebben felvételiztek továbbtanulásért, három százalékkal növekedett a technikumok vonzereje.

Az a gondolkodás, mely szerint a szakképzés egyszerre ad szakmát a hároméves és technikusi végzettséget az ötéves képzésben, majd lehetőség van az egyetemi továbbtanulásra is, "jó konstelláció" és emiatt lett a magyar szakképzés a második Európában - közölte.

Az államtitkár kijelentette, a kormány összesen öt helyen hoz létre ágazati tudásközpontokat az országban. Emellett 23 milliárd forintnyi pályázati forrás áll rendelkezésre arra, hogy a hátrányos helyzetűek esetében minél többeket közelítsenek a szakmaszerzéshez - fűzte hozzá.

Elmondta, mindezt úgy, hogy "dobbantóprogrammal, műhelyiskola programmal" tudjanak számukra részszakmát, szakképesítést adni. Jelenleg ezerkilencszázan vesznek részt ezekben a programokban, de a kormány a pályázati forrással arra törekszik, hogy ez a szám húszezerre bővüljön - emelte ki.

Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, Szerencs mindig kiemelkedő helyet foglalt el az ország élelmiszeriparában és a Szerencsi Szakképzési Centrumban jelenleg két édességkészítő szakképzés zajlik.

Megjegyezte, hónapok óta azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy élelmiszeripari tudásközpontot a régión belül Szerencsen, kiemelt hangsúllyal az édességiparra. Hozzátette, Kelet-Magyarországon csak Szerencsen lesz tudásközpont.

Elmondta a projekttel, melynek irányítója a szakképzési centrum lesz, együttműködve egyetemekkel és vállalkozásokkal, olyan helyszínt tudnak biztosítani a fiataloknak, amely lehetőséget ad arra, hogy az élelmiszeripar benne az édességiparral kiemelt hangsúlyt kapjon.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!