Hankó Balázs: az erős felsőoktatás adja a társadalom erejét

Belföld, 2023.12.05

A magyar felsőoktatás megerősödése nemcsak azért szükséges, hogy előre lépjünk a rangsorokban, hanem azért is, mert ez adja a magyar gazdaság, a társadalom erejét - mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az ELTE Gazdaságtudományi Kar új oktatási épületének átadó ünnepségén kedden Budapesten.

Az államtitkár úgy fogalmazott: erős felsőoktatás szükséges ahhoz, hogy Magyarország megőrizze, és a jövőre vonatkozóan is megerősítse a szuverenitását.

Felidézte, hogy idén 12 magyar intézmény szerepel a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában. "A nemzetközi rangsorokban való előrelépés éllovasa az Eötvös Loránd Tudományegyetem, amely nemcsak a tudományegyetemek rangsorában, hanem számtalan szakrangsorban is előkelő helyen szerepel" - hangsúlyozta Hankó Balázs.

Az államtitkár rögzítette: a rangsorok nemcsak önmagukért valók, hanem oktatási kiválóságot, kutatási kiválóságot, tehetséggondozást és nemzetköziesítést is jelentenek.

Hankó Balázs örömtelinek nevezte, hogy egyre többen kívánnak a magyar felsőoktatás sikereinek részesei lenni, ennek kapcsán megemlítette, hogy az idei felvételin 33 százalékkal több diákot vettek fel az intézmények, mint tavaly.

"A magyar gazdaság jelenének és jövőjének olyan szakemberek kellenek, akik többek közt itt, az ELTE gazdaságtudományi karán képződnek" - jelentette ki, majd úgy folytatta: az itt megszerzett diploma 1,7-szeres bérszorzót és átlagosan 33 nap alatti elhelyezkedést jelent a pályakezdők számára.

Az épületbejárással egybekötött sajtótájékoztatón az államtitkár beszámolt arról is, hogy a másfél milliárd forintból megújított Rákóczi úti épület kivitelezői a munkálatok során kiemelten figyeltek a fenntarthatóság szempontjainak érvényesülésére. Ennek kapcsán kitért arra is, hogy a Quacquarelli Symonds (QS) fenntarthatósági rangsorában már hét magyar egyetem szerepel a legjobbak között, míg tavaly csak három ilyen intézményünk volt. Az ELTE a 259. helyen szerepel ezen a listán - mondta.

Hankó Balázs kijelentette: a magyar felsőoktatás nemcsak versenyképes, hanem a magyar gazdaság, társadalom érdekeit szolgálja, emellett fenntartható is.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!