Hankó Balázs: rugalmasabbá, átjárhatóbbá és versenyképesebbé vált a szakképzés rendszere

Belföld, 2024.04.05

A kormány intézkedéseinek köszönhetően rugalmasabbá, átjárhatóbbá és versenyképesebbé vált a szakképzés rendszere - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken Zalaegerszegen.

Hankó Balázs a Csány László Technikum 140 éves, jubileumi ünnepségén kiemelte: az évforduló egyben azt is jelzi, hogy a magyar szakképzésnek erős múltja, ugyanakkor erős jelene és jövője van. "A magyar szakképzés Európa bajnok" - jelentette ki az államtitkár.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy rugalmasabbá, átjárhatóbbá és versenyképesebbé vált a szakképzés rendszere. Aki a szakképzésben jó eredménnyel végez - legyen szó akár informatikáról, akár gazdálkodástudományról - felvételt nyerhet felsőoktatási intézménybe - mondta.

A szakképzésben történelmi léptékű béremelés történt - emlékeztetett Hankó Balázs -, januártól 24 ezer oktató 60 milliárd forintos bérfejlesztése valósult meg. Az intézményekben folyamatosak az infrastruktúra-fejlesztések. Az elmúlt időszakban 700 tananyagot digitalizáltak, a szakmai vizsgák ugyancsak elektronikus módon történnek - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Kitért arra is, hogy a diákok kiemelt ösztöndíjat kaphatnak: aki sikeresen leteszi a szakmai vizsgáját, a "mesterségbeli karrierjéhez" 150-300 ezer forintos ösztöndíjban részesülhet.

A megújult gyakorlatorientált képzéssel, illetve olyan erős technikumokkal, mint a zalaegerszegi intézmény, elérhetővé válik, hogy "2030-ig világbajnok legyen a magyar szakképzés" - hangsúlyozta az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg fideszes polgármestere köszöntőjében elmondta, a Csányban végzett diákok a megszerzett tudás birtokában jó eséllyel tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az önkormányzat - bár 2013 óta nem fenntartója a technikumnak - az intézmény fejlesztéséhez, bővítéshez és korszerűsítéséhez minden támogatást megad.

A jelenlegi Csány technikum 1884-ben polgári fiúiskolaként nyitotta meg kapuit - idézte fel Németh Andrea igazgató. Az oktatási program először közgazdasági, majd informatika ágazatokkal bővült.

Az elmúlt 140 év alatt csaknem 23 ezer diák végzett a Csányban. A mostani - 2023-2024-es - tanévben 500 diák tanul a zalaegerszegi intézményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!